Tutkinto-opiskelija

Saavutettavuus ja yksilölliset opintojärjestelyt

Yhdenvertainen opiskeluympäristö kuuluu kaikille. Opintosi voivat edistyä suunnitellusti, vaikka sinulla olisi oppimisvaikeus, sairaus tai vamma, mielenterveyden haasteita, erilainen kieli- ja kulttuuritausta tai muita opiskelua vaikeuttavia asioita.

Saat tukea ja ohjausta opiskeluusi, ja sinun on mahdollista anoa yksilöllisiä opintojärjestelyjä opintojesi tueksi. Toimi seuraavalla tavalla:

1. Ajanvaraus

Varaa aika opinto-ohjaajaltasi.

2. Lausunnot ja muut dokumentit

Ota tapaamiseen mukaan mahdolliset lausunnot tai muut dokumentit (esimerkiksi lukitodistus, lääkärin tai psykologin lausunto).

3. Tapaaminen

Tapaamisessa suunnitellaan sinua tukevat yksilölliset opintojärjestelyt, esimerkiksi:

  • lisäaika tenttiin
  • lisäaika kirjallisten tehtävien palauttamiseen
  • rauhallinen tenttitila
  • kevennetty opiskelusuunnitelma (hops)
  • opiskelua tukevat ryhmät ja opintojaksot
  • opiskelumateriaalin saaminen ennakkoon opettajalta
  • Celia-kirjaston käyttö

 

4. Ohjaus eteenpäin

Tarvittaessa opinto-ohjaaja ohjaa sinut selvittämään tilannettasi tarkemmin esimerkiksi opintopsykologille, lukitestaukseen tai opiskeluterveydenhuoltoon.

5. Anomus yksilöllisiä opintojärjestelyjä varten

Laadit opinto-ohjaajan kanssa yksilöllisiä opintojärjestelyjä koskevan anomuksen. Anomuslomake täytetään e-lomakkeena alla olevasta linkistä.

6. Päätös

Tutkinto-ohjelmasi päällikkö tekee päätöksen opintojärjestelyistä ja sinua tiedotetaan tästä sähköpostitse.

7. Opintojärjestelyt käytönnössä

Saadaksesi myönnetyt tukitoimet käyttöösi, sinun tulee esittää päätös opintojakson opettajalle opintojakson alussa.  Jos sinulle on myönnetty kirjoittamisen tukea tai lisäopetusta Kielikeskuksesta, ota aluksi yhteyttä Kielikeskuksen päällikköön.

8. Ongelmatilanteet

Ota ongelmatilanteissa yhteyttä opinto-ohjaajaan.

Yksilölliset opintojärjestelyt EduFutura-opiskelijalle

Jos sinulla on omassa EduFutura-oppilaitoksessasi (Gradia tai Jyväskylän yliopisto) todettu erityisen tuen tarve, mikä edellyttää yksilöllisiä opintojärjestelyjä, riittää, että näytät omasta oppilaitoksesta saamasi asiakirjan (lausunnon, päätöksen tai suosituksen) opettajalle, jonka opetukseen osallistut. Tämän asiakirjan perusteella saat tarvitsemasi järjestelyt yksilöllisiksi tukitoimiksi.

Tukipalvelut ja tilat

Jamkin palvelut

Saavutettavuus huomioidaan Jamkin palveluissa ja tiloissa. Kirjasto tarjoaa apua tiedonlähteiden löytämisessä (esimerkiksi opparisauna), ja kirjaston palvelut -verkkosivusta voi olla sinulle hyötyä opintojen eri vaiheissa. KV-palvelut ohjaavat esteettömään opiskeluvaihtoon tai kansainväliseen harjoitteluun liittyvissä asioissa. Katso linkit alta.

Celia-äänikirjat

Celia-kirjasto on ilmainen ääni- ja pistekirjapalvelu, joka palvelee opiskelijoita, joilla on haasteita painettujen kirjojen lukemisessa. Celian palveluja voivat hakeutua käyttämään kaikki, joille kirjojen lukeminen on vaikeaa lukihäiriöstä, vammasta, sairaudesta tai niihin rinnastettavasta syystä johtuen. Palvelusta saa sekä valmiita kirjoja että tilauksesta tehtyjä kurssikirjoja, suomeksi ja englanniksi.

Jos tarvitset Celia-kirjaston palveluja, laita viestiä kirjastolle (kirjasto(at)jamk.fi) tai käy kirjaston asiakaspalvelussa jättämässä yhteystietosi. Kirjaston Celia-yhteyshenkilö ottaa sinuun yhteyttä opastus- ja rekisteröintiasioissa.

Tilojen esteettömyys ja pysäköinti

Ammattikorkeakoulun tilat ovat liikkumisen kannalta esteettömiä, poislukien yksi kokoontumistila pääkampuksella (F413). Ravintoloihin pääsee esteettömästi, ja ne ottavat huomioon erikoisruokavaliot.  Kirjaston toimipisteisiin on esteetön pääsy. 

Tilojen induktiosilmukat

Induktiosilmukat löytyvät pääkampuksen auditorioista Tulikari (D205) ja Valjakka (FP05) sekä opiskelijaravintolasta ja Dynamon auditoriosta Lutakossa. Kannettavan induktiosilmukan voi lainata pääkampuksen infosta (Rajakatu 35) ja Dynamon infosta (Piippukatu 2).

Lisätietoa tilojen esteettömyydestä

Kampusten aulapalveluista saat apua näihin asioihin liittyen. Tarkempia tietoja tilojen esteettömyydestä ja niihin liittyvistä suunnitelmista saat Jamkin toimitilapalveluista. Yhteystiedot löytyvät sivun alaosasta.

Lisätietoja esteettömästä opiskelusta

Lisätietoa saat oman yksikkösi opinto-ohjaajalta. Heidän yhteystietonsa löydät Opintojen ohjaus ja ohjauksen toimijat -sivulta.

Saavutettavuus ohjauksen näkökulmasta -dokumentti on kohdennettu opettajille ja ohjaajille, mutta myös opiskelijana voit löytää siitä hyödyllisiä vinkkejä opiskelusi tueksi. 

Kirjaston yhdyshenkilö esteettömyysasioissa

Sirpa Warteva

Kirjastonhoitaja, Librarian
Kirjasto, Library
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358405540116

Yhteyshenkilö tiloihin liittyvissä asioissa

Ulla Mäntylä

Palvelupäällikkö, Facility Services Manager
Toimitilapalvelut, Facility Services
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358400814839

JAMKOn sosiaalipoliittinen vastaava

sopo(at)jamko.fi
+358 45 3194 905