AMK-tutkinto

Opiskele restonomiksi, kestävän ruoan asiantuntijaksi verkossa

Palveluliiketoiminta, restonomi (AMK), monimuoto

Oletko ruuasta, palveluista ja liiketoiminnasta kiinnostunut muutoksen tekijä? Tule Jamkiin opiskelemaan palveluliiketoimintaa ja kehitä osaamistasi matkailu- ja ravitsemisalan johtamisessa, asiakaskokemuksen kehittämisessä ja vastuullisessa palveluliiketoiminnassa! Voit suorittaa koko tutkinnon joustavasti verkossa.

Hae 1. - 11.9.2024 Opintopolku.fi -palvelussa
Henkilö asettelee ruokaa pöydän keskellä olevan leikkuulaudan päälle aikeissaan ottaa siitä kuvan vieressä olevalla kamerallaan
Laajuus
210 op
Aloituspaikat
40
Hakuaika
01.09.2025 - 11.09.2025
Tutkinto
Restonomi (AMK)
Koulutusala
Matkailu- ja ravitsemisala
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
07.01.2026

Restonomi (AMK), palveluliiketoiminta, monimuotototeutus

Haluatko kehittää osaamistasi matkailu- ja ravitsemisalan johtamis- ja esihenkilötehtävissä, palvelumuotoilussa, markkinoinnissa ja vastuullisessa liiketoiminnassa? Restonomiopintojen keskeisinä teemoina ovat johtaminen ja liiketoimintaosaaminen, kestävät ruoantuotantotavat, ruokakulttuuri ja trendit, ruuan vaikutus hyvinvointiin, kestävän kehityksen periaatteet sekä palveluiden suunnittelu.

Opintojen aikana opit tarkastelemaan ruokaa ja palveluja sekä paikallisesta että globaalista näkökulmasta. Opit miksi vastuullisuus on tärkeää niin kuluttajalle kuin tuottajalle ja miten se voi toimia kilpailuetuna yrittäjälle. Matkailu- ja ravitsemisala on merkittävä osa maailmanlaajuista bisnestä.

Opintosuunnitelma

Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelman ytimessä on tulevaisuuden palvelut, vastuullinen liiketoimintaosaaminen sekä asiakaslähtöinen kehittäminen ravitsemisalalla. Tutkinto-ohjelmassa edistetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja sen mukaisia toimintamalleja osana kilpailukykyistä palveluliiketoimintaa.

Valmistunut restonomi osaa kehittää ravitsemispalvelujen laatua ja johtaa kestävää sekä kannattavaa alan liiketoimintaa. Esihenkilöinä toimiessaan restonomit luotsaavat vastuullisesti monikulttuurisia työyhteisöjä sekä Suomessa että ulkomailla. Uusien palveluiden kehittäminen asiakasta kuunnellen, luovuutta ja uusia ideoita hyödyntäen on koulutuksen keskiössä.

  • perusopinnot 50 op
  • ammattiopinnot 100 op
  • vapaasti valittavat opinnot 15 op
  • harjoittelu 30 op
  • opinnäytetyö 15 op

Opiskeltavia aiheita

  • ravitsemisalan johtaminen
  • esihenkilötyö
  • kestävät tuotantopolut
  • ympäristötekijöiden vaikutus alan kehitykseen
  • kuluttajakäyttäytyminen
  • ruokakulttuuri ja trendit
  • ruuan ja palvelun laaduntekijät

Aiheita tarkastellaan sekä kotimaisesta että globaalista näkökulmasta.

Restonomiksi verkossa

Palveluliiketoiminnan monimuoto-opinnot toteutetaan kokonaan verkko-opintoina lukuun ottamatta opintojen alussa olevaa 2 perehdytyspäivää, joista toinen on paikan päällä Jyväskylässä. Verkko-opetus-/ohjauswebinaarien määrä sekä itsenäisen perehtymisen, yksilötehtävien ja ryhmätöiden osuudet vaihtelevat opintojaksojen toteutuksessa monella eri tavalla. Osa opinnoista on itsenäisesti opiskeltavia opintojaksoja. Osa opinnoista on aikaan sitomattomia eli opiskelija voi opiskella opintojakson aloitus- ja päättymispäivän välillä juuri hänelle sopivana aikana.

Opintojen suunnittelussa on huomioitu päivällä työssäkäyvien opiskelijoiden tarpeet. Osa opintojaksoista sisältää Zoom-ohjelmistolla toteutettavia webinaareja päiväaikaan ja osa ilta-aikaan ma-to kello 17 - 20 välillä.

Opiskelijalle on tarjolla ohjausta Osaajana kehittymisen -opintojaksolla, HOPS-keskusteluissa sekä muilla opintojaksoilla opintojakson teeman mukaisesti. 

Lähiopetuspäivät

Lukuvuoden aikana järjestetään kahden päivän lähiopetusjaksoja, joissa käydään läpi laajoja osaamiskokonaisuuksia ja tuetaan opiskelijan edistymistä sekä osaamisen syventymistä opetussuunnitelman mukaisesti. Lähiopetuspäivät tarjoavat mahdollisuuden verkostoitumiseen muiden opiskelijoiden kanssa. Lähiopetuspäiviin osallistuminen on vapaaehtoista.

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Opiskelu perustuu henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan. Aiempia opintoja ja työkokemusta voidaan lukea hyväksi tutkintoon. Opinnot on mahdollista suorittaa 2-4 vuodessa. Voit opiskella joustavasti työn ohella.

Jos olet yrittäjä tai kiinnostunut yrittäjyydestä, tarjoamme sinulle sparrausta ja valmennusta liikeideasi kehittämiseen. Vapaavalintaisilla opinnoilla, harjoittelulla ja opinnäytetyön aiheen valinnalla voit suunnata osaamistasi.

Fast Track

Sinulla on mahdollisuus hakea opintoihin hyväksilukua aiemmin hankitusta osaamisesta (työkokemus ja aiemmat korkeakouluopinnot). Fast track -opinnot suunnitellaan yksilöllisesti oman tutoropettajan kanssa opintojen alussa.

"Valitsin restonomiopinnot, koska haaveilin ammattiopettajan töistä ravitsemisalalla. Opintojen aikana silmäni kuitenkin aukesivat myös muille restonomiopintojen tarjoamille mahdollisuuksille, erityisesti tuotekehitys-, palvelumuotoilu- ja yrittäjäopintojen myötä.”

Hanna-Riikka Kantelinen

Lue koko tarina verkkosivuillamme

Hae!

Ohjeet ja valintaperusteet
Tervetuloa hakemaan syksyn 2025 yhteishaussa! Hae 1.-11.9.2025 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Kestävä gastronomia jo sinällään on herättänyt todella paljon kiinnostusta työmarkkinoilla hakiessani uusia työpaikkoja. Löysin viimein ihannetyöpaikan ruoka- ja ravitsemusasiantuntijana, joka vastaa täysin tätä mitä nyt opiskelen ja jossa saan toisaalta myös käyttää kaikkea aiemmin hankkimaani osaamista.

Niina Vihelä

Tutustu Niinan tarinaan verkkosivuillamme

Lisätietoja koulutuksesta

Karoliina Väisänen

Lehtori, Senior Lecturer
Matkailu ja palvelut, Tourism and Service Business
Liiketoiminta, School of Business
+358408656879

Marianne Tiitinen-Ritvanen

Koulutuskoordinaattori, Education Coordinator
Matkailu ja palvelut, Tourism and Service Business
Liiketoiminta, School of Business
+358504382603