opiskelijatarina

Uusi suunta uralle Jamkin koulutuksesta

Niina Vihelä on hyvä esimerkki aikuisopiskelijasta, joka Jamkin koulutuksen myötä sai uuden suunnan työuralleen. 45-vuotias Kalajoelta kotoisin oleva Niina työskenteli pitkään kokkina keittiö- ja ravintola-alalla. Kestävä gastronomia –koulutuksen myötä hän aloittikin uuden työn ravitsemusasiantuntijana.

-

Minkä koulutuksen Jamkilla kävit, ja miksi aikoinaan hait sille?

Kaipasin työelämässä jotain muutosta, vaikka en oikeastaan osannut sanoa mitä. Olin n. 10-vuotta aiemmin opiskellut myös aikusopiskelijana tradenomiksi OAMK:ssa, mutta en oikein kokenut sitä omaksi jutukseni. Pari vuotta sitten ajattelin kokeilla pääsisinkö vielä opiskelijaksi ja kun löysin kestävän gastronomian linjan Jamkissa, laitoin paperit vetämään.

Mikä oli koulutuksessa parasta ja miten sait sovitettua opiskelun muuhun elämääsi?

Koulutuksessa on parasta se, että lähes kaikki opiskeltavat aineet ovat todella kiinnostavia ja omasta mielestäni erittäin ajankohtaisia. Monia aiheita on voinut peilata suoraan omaan työelämään, mutta on ollut myös todella paljon uutta asiaa ja on ollut mahtava huomata, että oikeasti oppii uutta, jota voi hyödyntää omassa työssä.

Kestävä gastronomia jo sinällään on herättänyt todella paljon kiinnostusta työmarkkinoilla, kun hain uutta työpaikkaa. Jamk tarjoaa myös mahtavia mahdollisuuksia kansainvälisiin kokemuksiin ja vaikken tällä kertaa hyödyntänyt vaihto- tai harjoittelumahdollisuuksia ulkomailla, sain käydä opinto-reissussa Kööpenhaminassa tutustuen ruokakulttuuriin ja Ahvenanmaalla, jossa opiskelimme viikon ruokakulttuuria ja ruotsin kieltä. Reissu todella motivoi ruotsin opiskelussa ihan eri tavalla kuin perinteinen pänttääminen.

Oliko koulutuksessa jotain kehitettävää, tai mitä jäit kaipaamaan?

Välillä tehtäviä on pakkautunut paljon päällekkäin ja välillä taas on saanut pyöritellä peukaloita. Eli kurssien suunnittelussa voisi ottaa paremmin huomioon etenkin niiden päättymisajat, jolloin monissa kursseissa on isommat lopputehtävät. Muuten olen ollut tyytyväinen opetukseen ja saamaani tukeen koulun puolesta, aina on löytynyt joustoa, jos sitä on jostain syystä tarvinnut.

Aloitit siis uuden työn, millaisin tunnelmin?

Olen opiskelujeni aikana vaihtanut työpaikkaa pariinkin kertaan, mikä on tietenkin myös syönyt jaksamisresursseja. Uutta on täytynyt opetella niin opinnoissa kuin työelämässäkin. Nyt olen viimein kuitenkin löytänyt ihannetyöpaikan ruoka- ja ravitsemusasiantuntijana, joka vastaa täysin tätä mitä nyt opiskelen ja jossa saan toisaalta myös käyttää kaikkea aiemmin hankkimaani osaamista. Tätä työpaikkaa en olisi varmasti osannut edes hakea ilman näitä opintoja, sillä törmäsin avoimeen työpaikkailmoitukseen tehdessäni yhtä ruokamatkailu-kurssiin liittyvää tehtävää.

Muita terveisiä muille aikuisopiskelijoille?

Opiskeluaika on ajankäytöllisesti välillä haastavaa ja joitain harrastusjuttuja on ollut pakko karsia elämästä pois tällä välin. Monet kurssit on täytynyt tehdä englanniksi, mikä on luonut omat haasteensa, mutta niistäkin on selvitty. Sen takia ei ainakaan kannata jättää hakematta, että jännittäisi kieliongelmaa. Opiskelutovereihin kannattaa tutustua lähipäivillä ja osallistua yhteisiin juttuihin. Meidän ryhmä vuokrasi esimerkiksi lähipäiville yhteisen mökin, jossa vietimme myös yhdessä iltaa ja saimme vertaistukea. Parasta opiskelussa on siis myös uudet ystävyyssuhteet.

Juttu: Virpi Heikkinen, Jamk
Kuva: Mari Varonen, Jamk