artikkeli

Valintaopintojakso antaa hakijalle hyvän käsityksen koulutuksesta

Teksti
Petra Thurén
Kuva
Inka Sopanen

Jamkin Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -koulutukseen haetaan kevään 2024 yhteishaussa uudella tavalla. Perinteisen, valtakunnallisen valintakokeen sijaan tämän vuoden hakijat osallistuvat valintaopintojaksolle, joka on opetussuunnitelmaan kuuluva kolmen opintopisteen opintojakso.  

Punapaitainen nainen opiskelee pöydän ääressä, taustalla muita ihmisiä.

Kuntoutuksen ohjaaja –koulutuksessa kokeillaan yhteishaussa uutta hakumenettelyä - valintaopintojaksoa. Valtakunnallisen valintakokeen sijaan opiskelijaksi haluavat suorittavat keväällä kolmen opintopisteen laajuisen Kuntoutuksen ohjauksen lähtökohdat -opintojakson, joka sisältää niin ryhmätyötä kuin osallistumista webinaareihin. 

“Valintaopintojakso on tutkintoomme ihan oikeasti kuuluva kurssi, joten hakija saa heti alkuvaiheessa todella hyvän käsityksen koulutusalasta. Jos hakija tulee meille opiskelemaan, hänellä on ensimmäiset opintopisteet jo valmiina suoritettuna”, kertoo tutkintovastaava Anne Koivisto Kuntoutusinstituutista.   

Työ ei mene hukkaan myöskään siinä tapauksessa, että opiskelupaikka ei aukea tai sitä ei haluakaan ottaa vastaan – kurssista saa todistuksen, opintopisteet ovat plakkarissa, ja ne voi hyväksilukea muissa korkeakouluopinnoissa esimerkiksi vapaavalintaisiin opintoihin. 

Uudessa valintamenettelyssä on etuja niin hakijoille kuin koulutuksen järjestäjille.  

“Hakija saa opinnoista parempaa esimakua heti alkuvaiheessa, jolloin hän voi päättää, onko ala itselle se oma juttu. Tämä taas voi vähentää opintojen alkuvaiheen keskeyttämisiä ja siirtohakuja”, Koivisto kertoo.  

Kuntoutuksen ohjaajia on Suomessa vielä suhteellisen vähän, eikä tutkinto ole kovin tunnettu. Työllistymiseen ja pätevyyteen liittyy usein virheellisiäkin mielikuvia, joita valintaopintojakso on omiaan oikaisemaan. 

“Monesti kuntoutuksen ohjaus yhdistetään erikoissairaanhoitoon tai lähelle fysioterapiaa. Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä siitä, mihin kuntoutuksen ohjaajat tänä päivänä työllistyvät. Kuntoutuksen ohjaaja on sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö, joka voi toimia todella monilla toimialoilla sosiaali- ja terveyspalveluista työllisyys- ja myös sivistyspalveluihin”. 

Kevään yhteishaussa kuntoutuksen ohjaaja –koulutukseen on tarjolla 40 aloituspaikkaa valintaopintojakson kautta sekä 15 paikkaa väyläopintojen kautta. Lue lisää Kuntoutuksen ohjaajan opinnoista täältä.