opiskelijatarina

Useita yrityksiä perustanut Roope Kauravaara tiesi Tiimiakatemian olevan hänelle oikea vaihtoehto

-

Kuka olet?

Olen Roope Kauravaara, 20, ja olen Tuusulasta kotoisin. Muutin Jyväskylään vuoden 2021 syksyllä ja aloitin tradenomiopinnot Jamkin Tiimiakatemian tiimiyrittäjyyden huippuyksikössä.

Tiimiakatemialla perustimme osuuskunnan yhdessä samaan aikaan aloittaneiden opiskelijoiden kanssa. Tiimiyritys, jossa itse olen mukana, on nimeltään Projektitoimisto Elementia Osk. Tiimissäni on kaikkiaan 16 tiimiyrittäjää ja tarjoamme asiakkaillemme (yrityksille) ratkaisuja sekä menetelmiä kehittää ja kasvattaa liiketoimintaa. Samalla opimme itse kasvamaan yrittäjinä.

Tällä hetkellä tiimini Projektitoimisto Elementia on osa päivittäistä arkeani vahvasti. Meillä on yhdessä tiimin kanssa kaksi kertaa viikossa treenit, joissa käymme yhdessä dialogia kiinnostavista yrittäjyyteen ja tiimin kehittämiseen liittyvistä aiheista ja opimme toisiltamme. Sen lisäksi meillä on kerran viikossa tiimipalaveri, jossa kokoamme tiimin yhteisiä asioita.

Tiimiakatemialla päiväni koostuvat pääsääntöisesti yritystoiminnan eteenpäin viemisestä. Joka päivä pääsen toteuttamaan omia unelmiani. Mikä hienointa, voin viedä päivän aikana eteenpäin useamman yritykseni hommia.

Tämä ei ole myöskään perinteistä opiskelua, sillä Tiimiakatemialla ei ole luentoja tai tenttejä. Yrittäjyyttä opitaan käytännön tekemisen kautta. Lisäksi luemme paljon teoriakirjoja, joista saatuja oppeja viemme käytäntöön. Rakennat täällä itse omaa kasvuasi yrittäjänä, ja valmentajat tukevat sinua ja tiimiäsi. Täällä tekeminen on kiinni itsestäsi.

Miten opintosi Jamkilla ovat tukeneet yrittäjyyttäsi?

Olen päässyt Tiimiakatemian aikana kehittämään omaa yritystäni eteenpäin ja kokeilemaan aivan uusia ideoita muiden tiimiläisteni kanssa.

Luminurtsi Yhtiöt Oy on kiinteistönhoitoalan yritys, jonka perustin jo lukiosta valmistuttuani. Luminurtsi tarjoaa pihatöitä kotitalouksille, taloyhtiöille ja yrityksille ympäri vuoden. Toimimme tällä hetkellä Keski-Uudellamaalla ja Jyväskylässä. Tiimiakatemian aikana olen saanut lähteä täysillä kehittämään Luminurtsin toimintaa eteenpäin ja viime vuoden lopulla muutinkin toiminimeni osakeyhtiöksi. Jatkuva kehitys kuuluu Tiimiakatemian arkeen. Projekteja täytyy kehittää eteenpäin ja uskaltaa innovoida rohkeasti, sillä paikallaan olevasta projektista uuden oppiminen loppuu nopeasti.

Luminurtsin toiminnassa olen oppinut esimerkiksi kokonaisvaltaisen liiketoiminnan hoitamista sisältäen muun muassa digi-, paikallis- ja suoramarkkinointia, aktiivista D2D-asiakashankintaa ja myyntiä omakotitaloihin, taloyhtiöihin ja yrityksiin. Lisäksi paljon oppeja on kertynyt muun muassa yrityksen laki- ja talousasioista. Luminurtsin parissa olen päässyt oppimaan myös konkreettisesti siitä, mitä on olla työnantaja ja miten paljon eri velvollisuuksia työantajalle kuuluu. Paljon on tapahtunut ja tehty, mutta kova intohimo on kasvaa yrittäjänä ja jatkaa unelmien toteuttamista. Luminurtsin rinnalle kehitämme parhaillaan saman alan web-sovellusta nimeltä Piha-Online.fi, jonka arvioitu valmistumisajankohta on tuleva kesä 2023.

Tämän vuoden alussa kehitimme tiimiläiseni Väinö Lehtimäen kanssa myös mielenkiintoisen Verkostoveljet-nimisen projektin. Pääideana on tarjota yrityksille asiakashankinta-, -myynti- ja tuote-esittelypalveluita. Tämän projektin kohdalla olemme keskittyneet tekemään aluksi asiakastapaamisia eri alan yritysten kanssa ja olemme vasta kartoittaneet mahdollisia asiakkaita. Tavoitteena meillä on kuitenkin rakentaa tästä Tiimiakatemian ajaksi projekti, joka auttaa meitä verkostoitumaan laajasti eri osaajien kanssa ja saamaan monipuolista kokemusta ja uusia oppeja niiltä osa-alueilta, joissa koemme kummatkin olevan jo entuudestaan hyviä eli myynnissä ja asiakashankinnassa.

Tiedän, että haluan olla tulevaisuudessakin yrittäjä, joten mikä muu kuin Tiimiakatemian tiimiyrittäjyyden huippuyksikkö ei voisi olla minulle parempi vaihtoehto. Suurimpana etuna Tiimiakatemialla näen uudet kontaktit. Tiimiakatemia on täynnä ihmisiä, joilla on paljon erilaista tietotaitoa. Tiimiakatemian hyödyt ovat paljolti kiinni siitä, kuinka paljon osaat tai opit sekä pystyt käyttämään hyödyksi talon sisäisiä taitoja ja suhteita. Talo täynnä samanhenkisiä yrittäjyydestä kiinnostuneita ihmisiä ja he ovat saaneet ainakin minut motivoituneeksi yrittäjyydestä. Kun on nähnyt useita muita nuoria yrittäjiä lähellä, se on luonut vahvempaa uskoa omaan tekemiseen. Lisäksi pidän tärkeänä sitä, että Tiimiakatemialla tulee väistämättä kerryttäneeksi vahvat tiimityötaidot, joita pidän yrittäjänä ratkaisevassa asemassa myös tulevaisuudessa.

Tiimiakatemian Kankaan toimipisteen julkisivu ja Tiimiakatemian opiskelijoita talvisella pihalla osoittamassa Tiimiakatemian näyttävää valokylttiä rakennuksen lasiseinässä

Minkälaista on ollut yhdistää yrittäjyys ja opiskelu?

Yrittäjänä toimiminen ja opiskelu yhdistettynä voi kuulostaa vaikealta, mutta on se mahdollista. Uskon, että tämä on kiinni omasta motivaatiosta. Jos jotakin haluaa tarpeeksi, on sen eteen myös valmis tekemään töitä. Tiimiakatemian opiskelumalli tukee opintojani, sillä saan itse rakentaa osittain opiskelupäiväni sisällön, ja sen mitä teen. Välillä tiimillämme on yhteisiä asioita enemmän, ja silloin yrityksiini kohdistuvat työt tekevät työpäivistäni pitkiä. Minulle yrittäjyys ja omien unelmien toteuttaminen on kuitenkin suurin intohimoni, joten teen ihan mielelläni yrityksen hommia myös iltaisin.

Kerrytän jatkuvasti uusia oppeja esimerkiksi markkinoinnin, myynnin ja taloushallinnon parista ja uskon, että hyötynä voin tuoda tiimilleni paljon arvokasta osaamista. Voin myös sanoa, että ilman tiimiäni ja ilman Tiimiakatemian yhteisöstä löytyviä osaajia, en olisi päässyt kehittämään yritysideoitani yhtä nopeasti eteenpäin.

Miten kiinnostuit yrittäjyydestä?

Oma kiinnostukseni yrittäjyyteen lähti liikkeelle jo lukion yrittäjyyskursseilta. Kävin lukiossa melkein kaikki mahdolliset yrittäjyyden kurssit ja osallistuin 24 h-yrittäjyyskilpailuun. Tuolloin esittelin ensimmäisen kerran Luminurtsi-yritysidean ja voitin ideallani kilpailun. Siitä lähti halu perustaa oma yritys ja päätin toteuttaa idean heti lukiosta valmistumisen jälkeen.

Nyt kun olen yrittäjänä päässyt kokemaan ja oppimaan paljon uutta, yrittäjyydestä on tullut minulle unelmatyö. Omien ideoiden toteuttaminen, itsensä haastaminen ja vapaus omien töiden suunnittelussa sekä aikatauluttamisessa inspiroivat ja motivoivat minua yrittäjyydessä. Uusien ideoiden ja kokemusten myötä kiinnostus yrittäjyyteen on vain kasvanut. Ajattelen, että olisi täysin tyhmää jättää toteuttamatta hyviä ideoita ja miettiä sitten vanhana, että olisi pitänyt sittenkin tehdä.

Mitä sanoisit jollekin, joka miettii oman yrityksen perustamista?

Usein hyvät ideat jäävät ideatasolle ja niiden käytäntöön vieminen jää erilaisten syiden takia: ”osaamiseni ei riitä”, ”aikani ei tule riittämään” tai ”ehkä toteutan sitten myöhemmin”. Täytyy muistaa, että kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. On taito kasvattaa idean ympärille tiimi, joka lähtee viemään sitä eteenpäin. Yhteen hiileen puhaltava tiimi tekee moninkertaisesti paremman tuloksen kuin yksikään yksilö pystyy tekemään. Luminurtsin kohdalla olen rakentanut mahtavan tiimin, joka selviää töistä myös ilman minun läsnäoloani. Niin yrittäjyyden pitääkin mennä, eikä yrittäjän itse ole tarkoitus selvitä yksin kaikesta. Se ei ole edes mahdollista toiminnan kasvaessa.

Ole rohkea, usko itseesi ja omaan ideaasi!