artikkeli

Työhön kytkeytyvä kuntoutus työurien pidentäjänä – Mitä saimme aikaan?

Teksti
Anja Tanttu
kaksi työmiestä lyö kädet yhteen

Mitä on työhön kytkeytyvä kuntoutus ja miksi sitä tulee kehittää? 

Kuntoutuksella voidaan vaikuttaa työ- ja toimintakykyyn. Kuntoutus kohdentuu kuitenkin usein liiaksi yksilöön. Työhön, työyhteisöön ja työpaikan toimintakulttuuriin on pyritty vaikuttamaan kuntoutuksen keinoin vain vähän. 

Työn murros ja jatkuva teknologinen kehitys haastavat työntekijöiden hyvinvoinnin. Työpaikoilla tarvitaan aiempaa tehokkaampia toimia, joilla työ- ja toimintakykyä voidaan tukea entistä paremmin. Tähän tarpeeseen on koottu Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti.   

Työhön kytkeytyvä kuntoutus on laaja-alaisen työkykykäsityksen mukaisesti työkykyä, työssä pysymistä, työhön paluuta ja tulevaa työuraa tukevaa monialaista työpaikan ja sen kumppaneiden yhteistoimintaa. Kuntoutus kohdistuu yksilöön, työyhteisöön, työhön ja työympäristöön. Toimintaan voi osallistua työntekijä, työyhteisö, esihenkilö tai muu työpaikan toimija sekä työterveyshuollon ja kuntoutuksen palveluntuottaja.  

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti   

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti on työhön kytkeytyvän kuntoutuksen, työkyvyn tukemisen ja monialaisen yhteistyön opas työpaikoille.

Tietopaketti on työpaikkojen toimijoiden ja ammattilaisten työväline, jolla voidaan tukea työurien pidentämistä. Tietopakettiin tutustumalla saa käsityksen työpaikalla toteutuvasta työhön kytkeytyvästä kuntoutuksesta, monialaisesta yhteistyöstä ja eri ammattihenkilöiden rooleista. Materiaalista voi hakea tietoa myös yksittäisiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Sen pariin voi palata aina uudelleen.

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti on jaettu viiteen osioon

  1. Kehitä toimivia käytäntöjä
  2. Edistä työkykyä
  3. Tue varhain
  4. Tue työhön paluuta ja työssä jatkamista
  5. Muokkaa työtä

Osioissa on tutkimukseen perustuvaa tietoa, toimintamalleja, käytännön esimerkkejä, työvälineitä, videoita, kuvia ja taulukoita, joita voidaan hyödyntää työkyvyn ja työhön kytkeytyvän kuntoutuksen edistämisessä työpaikoilla. Tietopaketti on myös erinomainen kokonaisuus koulutukseen ja osaamisen syventämiseen.    

Muutoksen tuen työvälineet

Tietopaketista löytyy kolme lomaketta ohjaamaan muutosta työpaikalla:  

1. Muutoksen suunnittelu työpaikalla: suunnitteluvaihe.

2. Muutoksen suunnittelu työpaikalla: toteutusvaihe.

3. Vuorovaikutuksen suunnittelu työpaikalla.

Työvälineiden käytön tavoitteena on auttaa työpaikkaa suunnittelemaan ja arvioimaan menettelytapoja ja työkyvyn tukemiseen liittyvän tavoitteen saavuttamista edistäviä ja estäviä tekijöitä. Työpaikasta tulee aktiivinen toimija omassa muutosprosessissaan ja ottaa itse vastuun muutoksesta.

Videot

Tietopaketin osana julkaistiin kolme videota:

1. Työhön kytkeytyvä kuntoutus

2. Työn muokkauksen toimintamalli

3. Työhön kytkeytyvä kuntoutus – kokemuksia työpaikoilta

Noin neljän minuutin mittaisissa videoissa käydään esimerkkien avulla läpi tietopaketissa kuvattuja toimintatapoja ja -malleja. Videoita voi hyödyntää itsenäisinä työvälineinä esim. tietopaketin käyttöönotossa, johdon, esihenkilöiden, henkilöstöhallinnon ja työsuojelun perehdytyksessä sekä koulutusmateriaalina.

Työn muokkauksen toimintamalli   

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketissa on julkaistu myös Työn muokkauksen toimintamalli. Se on kuusivaiheinen prosessi, joka kuvaa työn muokkauksen etenemisen ja eri toimijoiden tehtävät, roolit ja vastuut.

Työn muokkauksen toimintamallin käyttöönoton tueksi tuotettiin tietopaketin lisäksi ”Työn muokkauksen toimintamalli – opas työpaikoille ja työkyvyn tuen ammattilaisille.” Opas sisältää:

1. Työn muokkauksen suunnittelulomakkeen, joka on tarkoitettu esihenkilön työvälineeksi työn muokkauksen suunnitteluun,

2. Kysymyspatterin, jota voi hyödyntää työpaikan oman toimintamallin rakentamisessa.

Tietopaketin hyödyntäminen

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti on julkaistu Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Työterveyslaitoksen avoimissa oppimateriaaleissa vapaasti kaikkien käyttöön suomen- ja ruotsinkielisinä.  Tietopakettia hyödynnetään jo laajasti. Se on otettu käyttöön useilla työpaikoilla esimerkiksi tukemaan työn muokkauksen prosessin rakentamissa omaan työhön sopivaksi.

Tietopaketin työhön kytkeytyvän kuntoutuksen prosessia ja konkreettisia työvälineitä voidaan hyödyntää työpaikoilla:

  1. työkykyjohtamisen kehittämisessä,  
  2. työntekijän työkyvyn tukemisessa työuran eri vaiheissa, 
  3. uuden työntekijän rekrytoinnissa,  
  4. uuden työntekijän perehdytysmateriaalina,
  5. monialaisen työterveysyhteistyön tukena.

Tietopakettia käytetään myös ammattilaisten koulutuksessa:

  1. Työterveyshuoltoon pätevöittävän koulutuksen osana (Työterveyshuoltoon pätevöittävä moniammatillinen koulutus, 15 op ja Työterveyshuoltoon pätevöittävä koulutus sosiaalialan asiantuntijoille, 2 op)
  2. Yhdeksän ammattikorkeakoulun järjestämissä Työkykykoordinaattorikoulutuksissa, 10 op.
  3. Ammattikorkeakouluissa sekä AMK- että YAMK opetuksessa osana työkykyjohtamisen ja kuntoutuksen opintoja 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Työterveyslaitos ylläpitävät Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopakettia ja päivittävät muutoksia puolivuosittain.

Parhaimman hyödyn materiaalista saat tutustumalla tietopaketin eri osiin alla olevien linkkien kautta:

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Työterveyslaitos, Oulun Yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu 2022.

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti (jamk.fi)

Työhön kytkeytyvä kuntoutus | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Nevala ym. 2023. Työn muokkauksen toimintamalli: Opas työpaikoille ja työkyvyn tuen ammattilaisille.  https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-052-2 

KUURA-projektin Tuotokset-sivu

Tutustu KUURA-projektin verkkosivuihin tästä!

Lisätietoja

Anja Tanttu

Lehtori, Senior Lecturer
Kuntoutusinstituutti, Institute of Rehabilitation
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358407563662