artikkeli

Työhön kytkeytyvä kuntoutus kaikkien saataville

Teksti
Oskari Villanen
Kuva
Severi Peura

Työhön kytkeytyvä kuntoutus tuo kuntoutuksen toimenpiteet osaksi työpaikan toimintakulttuuria. Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti luotiin esihenkilöiden ja HR-asiantuntijoiden työn tueksi.

Työhön kytkeytyvän kuntoutuksen asiantuntijajoukko Dynamon aulassa

Kuntoutusta kritisoidaan usein siitä, että se on liian yksilökeskeistä. Kuntoutustoimet on totuttu suuntaamaan organisaatioissa suoraan työntekijään ja näin koko muu organisaatio saattaa jäädä näiden toimien ulkopuolelle. Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Työterveyslaitoksen, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteisessä, ESR-rahoitteisessa KUURA-projektissa haluttiin puuttua tähän epäkohtaan.

Työhön kytkeytyvä kuntoutus, mitä se tarkoittaa?

Käsitteenä työhön kytkeytyvä kuntoutus on varsin tuore. Projektitiimin määritelmä kuuluu seuraavasti: ”Työhön kytkeytyvällä kuntoutuksella tarkoitamme laaja-alaisen työkykykäsityksen mukaisesti työkykyä, työssä pysymistä, työhön paluuta ja tulevaa työuraa tukevaa monialaista työpaikan ja sen kumppaneiden yhteistoimintaa.”

”Työhön kytkeytyvä kuntoutus -käsitteen määrittely ja käsitteen lanseeraus ovat olleet koko projektitiimiltä iso ponnistus”, Jamkin projektipäällikkö Anja Tanttu kertoo.

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti

Projektissa tuotettiin Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopaketti, joka toimii työhön kytkeytyvän kuntoutuksen, työkyvyn tukemisen ja monialaisen yhteistyön oppaana työpaikoille.

”Tietopaketin tavoitteena on tuottaa tietoa ja osaamista työntekijän työkyvyn ylläpitämiseen ja sen ennakoivaan ja varhaiseen tukemiseen sekä mahdollisesti työn muokkaamiseen työpaikasta riippumatta”, Tanttu tiivistää.

Usein työhön kytkeytyvän kuntoutuksen tarpeet vaihtelevat työntekijän uran eri vaiheissa, jonka vuoksi tietopakettia ei olekaan tarkoitettu yhdeltä istumalta luettavaksi. Tietopaketti pyrkii tarjoamaan työkaluja ja toimintamalleja kulloiseenkin tilanteeseen.

”Tietopaketin keskiössä ovat kuntoutuksen käytännöt sekä monialainen ja moniammatillinen yhteistyö työntekijän työuran eri vaiheissa. Juuri rekrytoidun ja uran loppuvaiheessa olevan työntekijän tarpeet ovat kuntoutuksen näkökulmasta usein erilaiset. Työhön kytkeytyvän kuntoutuksen toimenpiteet voivat kohdistua esimerkiksi työpaikan toimintamalleihin, työjärjestelyihin tai henkilön työtehtäviin”, johtava asiantuntija Nina Nevala Työterveyslaitokselta avaa.

Työhön kytkeytyvä kuntoutus -tietopakettia pilotoitiin 24 työpaikan kanssa, jotka olivat eri kokoisia yrityksiä sekä kunnallisia toimijoita. Valmis tietopaketti julkaistiin marraskuussa 2022. ”Työpaikoilla tietopakettia ja siihen sisältyvää työn muokkauksen toimintamallia voidaan hyödyntää esimerkiksi esihenkilöiden ja HR-asiantuntijoiden osaamisen vahvistamisessa ja heidän perehdytyksessään. Tietopaketti soveltuu hyvin myös ammattilaisille, jotka työskentelevät työkyvyn ja työllistymisen palveluissa”, Nevala sanoo.

Tutustu työhön kytkeytvä kuntoutus -tietopakettiin:

oppimateriaalit.jamk.fi/tyohonkytkeytyvakuntoutus/