artikkeli

Tavoitteena hyvinvointialueen työharjoitteluohjaamisen kehittäminen – HoksHarkka-projektin videotuotannot kehittämisen tukena

HoksHarkka-projektin työpaja käynnissä

HoksHarkka-projekti järjesti tuotantoyhtiö Rotia PRKL:n kanssa 13.10.2022 videotuotantojen käsikirjoitustyöpajan. Työpajassa suunniteltiin ja työstettiin käsikirjoituksia yhteistyössä hankkeen toteuttajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

HoksHarkka-projekti nostaa esiin kehittämistä kaipaavia teemoja sosiaali- ja terveysalan työharjoitteluohjaamisessa. Työharjoittelukokemusten pohjalta tuotetaan tarinoihin ja huumoriin pohjautuvia videotuotantoja. Sote-ala ja Keski-Suomen hyvinvointialue tarvitsee työharjoitteluohjaamisessa vanhojen tapojen uudistamista sekä toimivamman työkulttuurin kehittämistä. Myös tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen kannatti uudistuksia vieraillessaan Jamkilla. Tavoitteena on luoda Keski-Suomen hyvinvointialueesta työharjoitteluohjaamisen mallialue.

Käsikirjoitustyöpajan lähtökohtana oli, että työharjoittelutilanteissa opiskelijoiden ja harjoitteluohjaajien väliset vuorovaikutustilanteiden kömmähdykset tuodaan esiin draaman keinoin. Aiheen tärkeyteen on hyvä herätellä myös lempeän huumorin keinoin. Sote-alan ammattilaisten samaistumisen videoiden tilanteisiin sekä siitä syntyvän omakohtaisen reflektoinnin kautta toiminta- ja työkulttuurin on mahdollista muuttua askel kerrallaan. Tavoitteena on, että videoita katsoessa voi havahtua siihen, että joihinkin asioihin on mahdollista vaikuttaa omalla asenteella ja toimintatavoilla.

HoksHarkka-projektissa pyritään edistämään sitä, että työharjoittelut tuottaisivat positiivisia ja osallistavia kokemuksia ja olisivat laadultaan hyviä. Tällöin opiskelijoiden alalle ja työyhteisöihin kiinnittymisen on mahdollista parantua. Näin myös sote-alan veto- ja pitovoimaa saadaan vahvistettua.