artikkeli

Mus&Te -hanke mukana Hyvinvointimessuilla

Mus&Te -hanke Hyvivnointimessuilla

Musiikista etähoivaa ja terveyttä -hanke oli mukana Hyvinvointimessuilla 15.-16.4.2023 Jyväskylän Paviljongissa.

Terve Keski-Suomi -yhdistyksen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun messupisteellä MUS&TE-hanke esitteli Resonanssitaajuushengitystä (RFB) ja siihen sävellettyä musiikkia. Esittelijöinä toimivat JAMKin Terveysalan opiskelijat Essi Helenius ja Paula Malin.

Messupisteellä kävijät saivat tutustua RFB-hengitykseen ja kokeilla hengitystä RFB-musiikin avulla kuulokkeista kuunnellen. Jaossa oli myös esitteitä hankkeesta ja RFB-hengitysmusiikista, joiden kanssa hankkeeseen, RFB-periaatteisiin ja www.soitava.fi-sivustoon saattoi perehtyä rauhassa kotona.

Messupisteellä kävi kahden päivän aikana arviolta noin 250 ihmistä, ja moni oli RFB-hengityksestä kiinnostunut. Osa kokeili jo messuilla omakohtaisesti RFB-hengitystä musiikin avulla, osa puolestaan halusi kokeilla hengitystä vasta kotona rauhassa esitteiden avulla. Yleisesti ottaen RFB-menetelmää pidettiin hyvänä ja rentouttavana harjoitteena. Myös sen ohjaamiseen sävelletystä musiikista pidettiin itsessään. Esittelijät keskustelivat kävijöiden kanssa myös siitä, miten harjoituksen saisi sisällytettyä omaan arkeen säännölliseksi, jotta siitä saisi parhaan hyödyn irti.

Myös esittelijät itse kokivat RFB-menetelmän erittäin rentouttavana ja sanoivat sen auttavan fokusoimaan mieltä. Tulevassa työssään Essi ja Paula voisivat hyvin ajatella ottavansa menetelmän käyttöön hyödynnettäväksi mielenterveystyössä vastaanotolla esimerkiksi rentouttamaan asiakasta ennen keskusteluja. He kokivat myös soitava.fi sivuilla olevat kappaleet ohjeineen helpoiksi ottaa käyttöön.

Kiitokset koko MUS&TE -tiimin puolesta Essille ja Paulalle, sekä Terve Keski-Suomi -yhdistykselle ja Jamkin Terveysalalle!