opiskelijatarina

Matka kybertietoisuuden lähettilääksi alkoi sattumalta

Linda Kemppainen on 26-vuotias paljasjalkainen jyväskyläläinen, jonka urapolku kohti tieto- ja viestintätekniikan opintoja ja kyberturvallisuuden suuntautumista alkoi sattumalta. Mielenkiinto ICT-alaa kohtaan sai kipinän, kun Linda työskenteli lukio-opintojensa jälkeen puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen siistijänä ja pääsi näkemään vilaukselta, millaista arki tietoturvan parissa on. 

IT-ala ja kyberturvallisuus olivat aiheita, joita en ollut edes ajatellut ammattia valitessani. Lopulta googlailin vähän ja tutustuin alan koulutusmahdollisuuksiin. Tutkailin muutamia eri vaihtoehtoja ja kaiken lukemani perusteella Jamkissa kyberturvallisuuden opetus oli laadukkainta. Päätin jäädä kaupunkiin, vaikka alunperin olisinkin halunnut muuttaa eri paikkakunnalle opiskelemaan”, Linda kertoo.

Kuvassa vaaleahiuksinen Linda-opiskelija

Tietoisuuden levittäminen on tärkeä osa IT-asiantuntijuutta

Lindan opinnot kyberturvallisuuden parissa alkoivat vuonna 2018. Odotukset laadukkaasta opetuksesta ja mielenkiintoisesta kurssivalikoimasta ovat täyttyneet. Opintojen kohokohtia on ollut kurssi, jonka aikana suunniteltiin sekä toteutettiin kyberharjoitus, ja kolmantena opiskeluvuonna suoritettu työharjoittelujakso.  

Kyberturvallisuuden kentällä pääsee tekemään paljon siistejä juttuja esimerkiksi hakkeroinnin parissa, mutta itselleni tärkeä juttu on tietoturvallisuuden esiin tuominen ja tietoisuuden levittäminen. Tietoturva koskettaa meitä kaikkia, sekä nuoria että vanhoja ihmisiä.”

Innostus tietoisuuden levittämisestä kyberturvallisuuden laajalla kentällä ajautui hiljalleen terveydenhuollon suuntaan. Työharjoittelujaksolla Linda pääsi mukaan projektiin, jossa suunniteltiin sairaanhoitopiirien välistä potilastietojärjestelmää. Työ terveydenhuoltoalan tietoturvan parissa kiinnostaisikin myös jatkossa valmistumisen jälkeen. Myös ovia jatkokouluttautumiseen hän pitää sopivasti raollaan.

Jos en päädy työskentelemään terveydenhuoltoalalla, kyberturvallisuuden ilosanoman vieminen kansalaisten tietoisuuteen kiinnostaa aina.”

Opiskelijayhteisön tuki kantaa myös vaikeina hetkinä

Opiskeluaikoja Jamkilla Linda muistelee lämmöllä. Valmistuminen siintää jo edessä, mutta katsaus kuluneisiin vuosiin nostaa esiin yhteisöllisyyden merkityksen. Yhteistyötä on tehty kaikkien vuosikurssilaisten kesken ja yli suuntautumisrajojen, sillä Jamkilla IT-opiskelijat pitävät tiiviisti yhtä.

Olemme siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että ehdimme opintojen alkupuolella tutustua toisiimme ja luoda ympärillemme turvaverkon ennen poikkeuksellisten aikojen alkamista. Yhdessä tekeminen ja lupa pyytää apua kaverilta on valtava voimavara. Opinnoista ei tarvitse selvitä yksin”, Linda toteaa.

Vastapaino arkeen löytyy analogisesta tekemisestä

Linda pitää irrottautumista näyttöpäätteeltä ja teknisestä työstä tärkeänä vastapainona ja tapana rentoutua opiskeluarjen keskellä. Mieli ja keho pysyvät virkeänä käsitöiden ja musisoinnin parissa silloin, kun tietokone pysyy kiinni. Käsityöharrastus on poikinut myös pienen yrityksen, jota hän pyörittää opintojensa ohella. Myös tyyli ja lifestyle ovat Lindalle tärkeitä asioita. Hän onkin esiintynyt mallina lehtien muotikuvissa sekä valokuvannut ja tuottanut erilaisia sisältöjä sosiaalisen median kanaviin.

Omat ajatukset liitävät vapaammin, kun silmät saa irti näytöstä. Kun opiskelee IT-alaa, oletetaan herkästi, että olisin vapaa-ajallanikin videopelejä pelaileva nörttityttö. Haluankin hieman ravistella tätä muotokuvaa, sillä elämässäni on paljon muutakin sisältöä kuin pelkkä ICT ja teknologia. On tärkeää tasapainottaa elämän osa-alueet siten että tekeminen tuntuu merkitykselliseltä ja inspiroivalta, oli sitten kyseessä työ, opiskelu tai vapaa-ajan viettäminen.”

Linda Kemppainen, tieto- ja viestintätekniikan opiskelija