alumnitarina

Logistiikan YAMK-opinnoista asiantuntijuutta digitaalisten teknologioiden hyödyntämiseen

Simo Ollanketo opiskeli Jamkissa logistiikan ylemmän AMK-tutkinnon ja suuntautui digitaaliseen toimitusketjuun. Hän valmistui vuodessa digitaalisten teknologioiden työkalupakin kera.

Logistiikan ylemmän AMK-tutkinnon suorittanut Simo Ollanketo
Koen onnistuneeni, kun tavoittelin asiantuntijuutta digitaalisten teknologioiden ja työkalujen hyödyntämisessä.

Simo Ollanketo oli valmistunut vuonna 2016 kuljetustekniikan AMK-insinööriksi. Kiinnostusta jatkaa opintoja olisi löytynyt heti valmistumisen jälkeen, mutta ajan valintaperusteiden mukaisesti hänen piti kerätä kolme vuotta työkokemusta AMK-tutkinnon jälkeen voidakseen hakea YAMK-tutkintoon. Suunnitelmat olivat selvät heti.

"IT tai digitaaliset teknologiat ja niiden hyödyntäminen ovat aina tuntuneet kiinnostavilta, ja aloinkin etsiä tutkinto-ohjelmaa, jossa voisin syventää osaamistani kiinnostuksen kohteesta asiantuntijuudeksi. Jamkin tarjoama suuntautumisvaihtoehto digitaaliseen toimitusketjuun logistiikan tutkinto-ohjelmassa vei hakuvaihtoehdoista selkeän voiton", Simo kertoo. Hän pääsi aloittamaan logistiikan YAMK-tutkinnon Jamkissa syksyllä 2019 ja valmistui jo keväällä 2020.

Yritysten edustajien kokemukset sekä harjoitustyöt auttoivat asiantuntijuuden rakentumiseen

Vierailijaluennoitsijoiden kokemukset käytännön sovelluksista kiinnostivat Simoa erityisesti. "Näissä "tarinoissa" pääsi kiinni myös siihen, miten erilaisia asioita on konkreettisesti hyödynnetty ja sovellettu", Simo kertoo. Harjoitustyöt hän koki myös antoisiksi, koska niiden  avulla hän pystyi jäsentämään ja rakentamaan omaa asiantuntijuuttaan. Koulutuksen aikana uudeksi kiehtovaksi kiinnostuksen kohteeksi nousi uudistuva johtajuus ja sitä käsittelevä teoria.

Opinnäytetyön tekemisen Simo aloitti välittömästi opintojen alettua, koska hänellä oli selkeä tavoite. Hän halusi valmistua yhden lukuvuoden aikana. "Aiheen haalimisessa tietenkin oli pientä haastetta, mutta lopulta sain aiheen sen aikaiselta työnantajaltani. Työnantajan toimeksianto jalostui matkan varrella opinnäytetyöksi teoreettisesta viitekehyksestä asteittain kohti tutkimusta ja johtopäätöksiä", Simo kertoo prosessista. Opinnäytetyön etenemisessä auttoi työn ohjaajan Juha Pesosen panos. "Sain aina sovittua livetapaamisia, kun täältä Turun seudulta Jyväskylään tulin. Lisäksi Juha oli suurena tukena muutenkin koko opinnäytetyöprosessin aikana", Simo kiittelee.

Simo on ehtinyt jo kokeilemaan myös tarinoitsijan roolia. "Opintojen jälkeen, pääsin vierailemaan syksyllä 2020 aloittavien etästarttipäivässä, jossa hieman kertoilin omista kokemuksistani Jamkissa. Uusilta opiskelijoilta tuli joitakin kysymyksiäkin, ja oli kiva omalta osaltaan olla hetkellisesti vastaanottamassa uusia opiskelijoita", hän kertoo.

Mikä fiilis nyt?

Simo kertoo saaneensa Jamkista juuri sitä, mitä haki, hyvän "työkalupakin" ja digitaalisten teknologioiden asiantuntijuutta. "Opinnot antoivat minulle valtavasti! Koen onnistuneeni, kun tavoittelin asiantuntijuutta digitaalisten teknologioiden ja työkalujen hyödyntämisessä", Simo kertoo tyytyväisenä.

"Voin suositella lämpimästi logistiikan YAMK-tutkintoa! Vaikka koulutus on logistiikkaa, koen saaneeni selkeästi laajempaa kuvaa ja osaamista koko liiketoiminnan kannalta. Jamkin puolelta mukana ollut tiimi, Eero Aarresola, Sanna Nieminen ja muut osaavat asiansa, ja varmasti pystyvät auttamaan kohti asiantuntijuutta. Näin kävi myös minulle", Simo summaa.

Tällä hetkellä Simo asuu Kaarinassa yhdessä avovaimonsa ja kahden koiran kanssa. "Arki täällä Lounais-Suomen seudulla pyörii mukavasti, ja vihdoin täälläkin on välillä kunnon luminen talvi. Pääsee kunnolla harrastamaan talvisia urheilu- ja liikuntamuotoja, ja onhan tuo kahden koirakaverin kanssa ulkoilukin lumihangessa mukavaa. Lisäksi ammattillista elämää ajatellen, uudet työkuviot tuovat sopivaa pientä innostusta ja jännitystä", hän kertoo hymyillen.

(Simon valmistumisen jälkeen Jamkin tarjontaan on tullut myös oma YAMK-tutkinto-ohjelmansa digitaalisten toimitusketjujen johtamisesta.)