artikkeli

Killerin vanha ravikatsomo taipui treenitilaksi

Teksti
Pauliina Hietalahti
Kuva
Mikko Vähäniitty

Jyväskylän Killerin vanhan raviradan pääkatsomossa on liikutettu keskisuomalaisia lapsia ja nuoria nyt parin vuoden ajan. Vähällä käytöllä olleissa tiloissa on käyttäjiä nyt parhaimmillaan 700 viikossa. Yksi tilaa hyödyntävistä seuroista on Sara Tuhkasen luotsaama Jyväskylän taitoluisteluseuran SM-noviisijoukkue Blue Diamonds.

Tyttö seisoo käsillään Killerin treenitilassa muu joukkue ja valmentaja on taustalla.

Idea tilojen uusiokäyttöön syntyi aikoinaan Jamkin Training Room -hankkeessa.
”Halusimme tarjota joukkueille helposti saavutettavan ja järkevän hintaisen treenitilan. Tilan uusiokäyttö olisi myös ekologinen ja arvopohjainen valinta”, Jamkin Kuntoutusinstituutin asiantuntija Pasi Teräväinen muistelee.

Idea-asteelle ei todellakaan jääty. Tilojen suunnitteluun otettiin mukaan urheiluseurojen johtoa, valmentajia, fysioterapeutteja sekä fysiikkavalmennuksen ammattilaisia.

”Kävimme keskusteluja valmennustiimien kanssa heidän kokonaisharjoittelusta ja saimme lisää tietoa siitä, mitä joukkueet tiloilta odottavat”, fysioterapian lehtori Sanna Paasu-Hynynen kertoo.  

Varsin nopeassa aikataulussa Killerille rakentui talkoovoimin mm. juoksusuora, painimatto ja portaat porrastreeniin.

”Kehittämisen menetelmänä on ollut kokeilukulttuuri. Olemme järjestäneet useita työpajoja ja tietoiskuja toimijoille. Killerin raviradan väki on ollut mukana mahdollistamassa kokeiluja ja Jyväskylän kaupungilta on saatu hyvää tukea kehittämiselle”, Teräväinen iloitsee.

Konseptointi- ja tilojen kunnostustyöhön osallistui myös opiskelijoita sekä Yritystehtaan Demola-hanke. Reipasta talkoohenkeä on tarvittu ja sitä on myös löytynyt.  

”Nyt rajana on vain mielikuvitus, mihin kaikkeen tilat taipuvat! Voisipa melkein puhua jo urheilukulttuurin muutoksesta, kun oheisharjoittelu on saatu tiiviiksi osaksi lajiharjoittelua. Tila ei ole enää pelkkä tila vaan osa jyväskyläläistä urheilukulttuuria!” Paasu-Hynynen riemuitsee.  

Ketteryyttä, temppuilua, lajivoimaa

Maanantai-iltana Killerillä kaikuu iloinen puheensorina. Alakerran Core-tilassa on alkamassa taitoluisteluseura Blue Diamondsien oheistreenit muodostelmaluistelun päävalmentaja Sara Tuhkasen luotsaamana.”Siniset timantit” ovat 12–15-vuotiaita nuoria, jotka kilpailevat SM-noviisit sarjassa. Harjoittelu on jo hyvin tavoitteellista.
”Blue Diamonds treenaa viitenä päivänä viikossa jäällä ja lisäksi teemme erilaisia oheisharjoitteita, kuten liikuntataitotreenejä, fysiikkaharjoituksia, tanssia ja koreografiaa.”  

Joukkueen maanantaiset ”oheiset” kuten oheistreeneistä on tapana sanoa, painottuvat ketteryyteen, monipuoliseen temppuiluun ja lajivoiman kehittämiseen.

 ”Tilan pehmeän alustan vuoksi pystymme turvallisesti tekemään erilaisia nostoja ja pomppuja”, Tuhkanen toteaa tyytyväisenä. Joukkue myös hyödyntää tilasta löytyviä aitoja, tikkaita ja palloja.
”Jatkossa voisimme käyttää enemmän myös tasapainolautoja ja lisäpainoja joissakin voimaliikkeissä”, Tuhkanen pohtii.

Treenitilasta joukkueella on ainoastaan positiivista sanottavaa.
”Erilaisten voimisteluliikkeiden ja temppuilujen merkitys on kasvanut meidän lajissamme. Ne kehittävät urheilijoiden liikkumis- ja motoriikkataitoja monipuolisesti. Tila on turvallinen ja rauhallinen: aikaisemmin oheisia on vedetty jäähallien betonikäytävillä.” 

Pasi Teräväinen ja Sanna Paasu-Hynynen

Asiantuntija Pasi Teräväinen ja lehtori Sanna Paasu-Hynynen iloitsevat, että Killerin treenitilasta on tullut osa jyväskyläläistä urheilukulttuuria.