artikkeli

Juhani Heinosen viulukokoelma

Teksti
Niko Nyqvist
Kuva
Severi Peura

Pureudumme outoihin käsitteisiin, asioihin ja ilmiöihin, joihin voi törmätä Jamkin kampuksilla. Tällä kertaa tutustumme Juhani Heinosen viulukokoelmaan. Mitä ihmettä?

Testore -viulu Juhani Heinosen viulukokoelmasta

Vuorineuvos Juhani Heinonen (1925–2014) oli taitava viulunsoiton harrastaja. Heinosen perikunta lahjoitti hänen keräämänsä arvoviulujen kokoelman lahjakkaiden nuorten soittajien käyttöön vuonna 2016 pidetyn Juhani Heinonen -viulukilpailun yhteydessä.

Viulukokoelma on Jamkin hallinnassa, ja soittimia voi hakea käyttöönsä kolmivuotiskaudeksi, joka huipentuu Jyväskylässä kolmen vuoden välein pidettävään Juhani Heinosen viulukilpailuun. Kokoelmaan kuuluu kuusi viulua, Paolo Antonio Testore, Paulus Castello, Paciuksen ”Amati”, Pierre Silvestre, Stowasser ja Uuno Hartell.

Kokoelman soittimilla on pitkä historia, ja opiskelijoilla, jotka hakevat instrumentteja käyttöönsä, on mahdollisuus saada hyppysiinsä jopa vuosisatain takaista soitinrakennuksen taitoa. Kuvan viulu on 1700-luvulla vaikuttaneen italialaisen Paolo Antonio Testoren rakentamaksi merkitty. Kehuja se on saanut laajalti – soitin onkin varmasti juuri oikeassa käytössä, lahjakkaiden opiskelijoiden soitettavana.