artikkeli

Hyvinvoinnin mittaaminen kannusti pysyviin muutoksiin

Teksti
Tiina Riuttanen
Kuva
Tero Takalo-Eskola

Kätilöopiskelijat saivat työharjoittelujakson ajaksi FirstBeat-mittarin, jonka avulla he pystyivät seuraamaan liikkumistaan, kuormitustaan ja palautumistaan. Mittausjakso kannusti tekemään pysyviä muutoksia aktiivisuuden lisäämiseen ja antoi vinkkejä, miten parantaa palautumista.

Maria Aaltonen ja Ines Heinäjärvi tutkivat kännykästä mittaustietoja

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes tarjosi sairaanhoitajaopiskelijoille mahdollisuuden FirstBeat-hyvinvointianalyysiin, joka liittyi Likesin projektiin ”Liikunnan ja hyvinvoinnin sisällöt ammattikorkeakoulun opetuksessa”. Kätilöksi opiskelevat Maria Aaltonen ja Ines Heinäjärvi  lähtivät innokkaasti mukaan. Molemmat liikkuvat aktiivisesti, mutta eivät ole aiemmin mitanneet liikkumistaan.

Asiantuntijuus vahvistui

”Olemme kiinnostuneita hyvinvoinnistamme. Mittaus antoi sellaista tietoa, joka auttoi tekemään muutoksia liikkumiseen, jaksamiseen ja palautumiseen. Positiivista oli huomata, että kun liikkuu monipuolisesti ja pitää arjen aktiivisena, tavoitteet eivät ole vaikeita saavuttaa. Omilla valinnoilla voi helposti vaikuttaa hyvinvointiin”, he kertovat.

Maria ja Ines pohtivat, että terveyden edistäminen pitäisi olla entistä vahvemmin ja kokonaisvaltaisemmin sisällytettynä sairaanhoitajan opintoihin.

”Valmistumme terveyden, seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiksi. On tärkeää, että olemme itse hyvässä kunnossa ja jaksamme työssä – se heijastuu asiakkaisiin. Tämä FirstBeat-analyysi antoi paljon uutta tietoa, jota voi hyödyntää omassa elämässä, koulussa ja työssä.” Mittauksen lisäksi opiskelijat saivat Likesin asiantuntijoilta palautetta tulosten analysointiin ja ohjeita liikkumiseen.

Tauko lisäsi vihreää

FirstBeatin lukemia voi seurata kännykkäsovelluksesta. Kun sovellus näyttää punaista, ollaan kuormituksessa. Vihreä väri näyttää palautumista.

Työharjoittelun aikana Sairaala Novassa molemmat opiskelijat huomasivat, että pienet tauot työn välillä tukevat palautumista. ”Työskentely sairaalassa on fyysisesti raskasta ja koko ajan ollaan liikkeessä. Pienikin tauko ja rauhoittuminen näkyi vihreänä”, he kertovat.

Maria oli polkenut fillarilla parin kilometrin matkan työharjoittelupaikalle Sairaala Novaan. Kun hän muutti pyöräilyn kävelyksi, niin aktivisuus lisääntyi huomattavasti, ja hän koki myös olonsa pirteämmäksi. Niinpä jatkossakin Maria on kulkenut työmatkan kävellen.

Intuition sijaan mitattua tietoa

Ines pohtii, että aiemmin liikkumisen ja hyvänolon seuraaminen pohjautui omaan intuitioon. Hänet yllätti, että lenkkeily koiran kanssa ei ollutkaan niin palauttavaa kuin hän oletti.

Marialle mittari paljasti karkinsyönnin kuopat. Karkinsyönti vaikutti uneen ja erityisesti nukahtamiseen.

Maria ja Ines pääsevät uudelle mittausjaksolle syksyn aikana. Silloin he voivat vertailla aktiivisuuttaan ja palautumistaan työharjoittelun ja opiskelun välillä.

22.11.2023