alumnitarina

Henna Jalava kulkee kahden uran polulla

Henna Jalava on kahden alan ammattilainen, jolla on jalka sekä insinöörimaailmassa että sairaalan leikkausosastolla. Henna valmistui energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi Jamkista keväällä 2025, ja hän on jo päässyt aloittamaan uutta uraansa insinöörinä. Sairaanhoitajan työasua hän ei kuitenkaan jätä täysin kaappiin pölyttymään.

Henna Jalava valmistui insinööriksi keväällä 2025

Seikkailu leikkausosastolta insinöörimaailmaan

Henna Jalava on tehnyt pitkän uran anestesiahoitajana leikkausosastolla. Sairaanhoitajan työ ja työkaverit ovat hänelle tärkeitä, mutta lopulta seikkailumieli ja mahdollisuus monipuolisempaan uraan innosti Hennaa hyppäämään uuteen 15 vuoden uran jälkeen.

”Rakastan sairaanhoitajan työtä, mutta seikkailumieli iski, ja aloin haaveilla aivan muunlaisesta työstä”, Henna kertoo. ”Sairaanhoitajan työpäivissä on minuuttiaikataulu, joten minua kutkutti ajatus työstä, jossa voi itse päättää työpäivien kulusta ja työviikkojen sisällöstä.”

Aluksi Henna piti uudelleenkouluttautumishaaveensa salassa muilta, eikä hän kertonut ajatuksistaan edes läheisilleen. Kun eräs työkaveri kertoi omista suunnitelmistaan kouluttautua uudelleen, se rohkaisi myös Hennaa kohti opiskelijaelämää. Pian Henna löysikin Jamkin energia- ja ympäristötekniikan tutkinnon, joka vaikutti kiinnostavalta. Jamk oli tullut Hennalle tutuksi jo aiemmasta sairaanhoitajan tutkinnosta.

Valitsin päiväryhmän, sillä aiemmista opinnoista oli niin pitkä aika, että tiesin tarvitsevani erityisesti matematiikassa tukea ja uskoin sen olevan toimivampaa niin, että olen fyysisesti läsnä."

Energia- ja ympäristötekniikkaa voi opiskella Jamkissa sekä päivä- että monimuotoryhmissä. Henna päätti valita päiväopiskelun, vaikka se tarkoittikin sitä, että työ saisi väistyä opintojen tieltä.

”Valitsin päiväryhmän, sillä aiemmista opinnoista oli niin pitkä aika, että tiesin tarvitsevani erityisesti matematiikassa tukea ja uskoin sen olevan toimivampaa niin, että olen fyysisesti läsnä”, Henna kertoo ja toteaa, että valitsi oikein, sillä päiväopiskeluissa opintoihin sai paljon tukea myös opiskelukavereilta. Ryhmässä oli paljon vasta lukiosta tai ammattikoulusta valmistuneita, mutta ryhmässä oli Hennan lisäksi pari muutakin työelämässä kannuksia hankkinutta alanvaihtajaa. Opiskelijatovereistaan Henna sai uusia ystäviä.

”Hitsauduimme tiimiksi kahden muun varttuneemman opiskelijan kanssa koko opintojen ajaksi ja valmistuimme stipendit taskussa”, Henna hymyilee. Kolmikko tapasi vitsailla, että heidän työpanoksensa vastaa varmaankin viiden ihmisen tekemistä. Myös opettajat havaitsivat hyvän tekemisen meiningin, ja kolmikko sai siitä myös usein palautetta.

Opinnot veivät yllättävän paljon myös vapaa-aikaa, mikä oli ajoittain raskasta, mutta opiskelukaverit auttoivat Hennaa jaksamaan. Panostus opintoihin oli Hennan mielestä myös sijoitus tulevaan uraan. 

Insinööriys on myös keskeneräisyyden sietämistä

Hennan uusi ura onkin jo päässyt alkuun, ja hän työskentelee nyt Alvalla ympäristöasiantuntijana. Insinöörin työ on, kuten Henna toivoikin, täysin erilaista kuin sairaanhoitajan työ.

”Ero vanhaan on kuin yö ja päivä! On tosi omituista ja hienoa, että on liukuva työaika, etätyömahdollisuus ja voin vaikuttaa työni sisältöön”, Henna kertoo. Uusiin käytännön asioihin tottumisen lisäksi opettelua on vaatinut myös keskeneräisyyden sietäminen: ”Leikkausosastolla kaikki hommat saatiin aina pakettiin, mutta insinöörityössä asioiden valmistuminen voi kestää todella pitkään.”

Vaikka insinöörityö on asiantuntijatyötä usein pitkienkin prosessien parissa, Henna on iloinen siitä, että työ on kuitenkin pohjimmiltaan konkreettista tekemistä. Ympäristöasiantuntijana hänen työpöydällään on esimerkiksi ympäristönäkökohtien pohdintaa, jätehuollon asioita ja hiilijalanjälkilaskentaa, joka oli myös Hennan opinnäytetyön aihe.

En ole alanvaihtaja”

Vaikka Henna nauttii täysin siemauksin asiantuntijatyöstään insinöörinä, hän ei kuitenkaan halua täysin luopua sairaanhoitajan työstään. ”En ole alanvaihtaja, sillä sairaanhoitajan työ pysyy vielä matkassa. Se tuo hyvää vastapainoa tietotyöhön”, Henna hymyilee.

Kahden alan yhdistäminen onnistuu Hennalta hyvin, sillä sairaanhoitajan työtä voi tehdä myös keikkaluontoisesti, ja työnantaja on mahdollistanut Hennan toiveesta 80 % työajan.

Insinöörin luova mieli näkee kuitenkin myös yhteyksiä kahden hyvin erilaisen työ välillä: ”Sairaanhoitajana hoidan ihmisiä ja insinöörinä ympäristöä.” Insinöörin työssään Henna kokee merkitykselliseksi sen, että insinöörinä hän voi olla mukana mahdollistamassa kestävän elämisen maapallolla.

Seikkailu oli vaivan väärti

Vastavalmistuneena insinöörinä muistot opiskeluajoista ovat vielä tuoreena muistissa – niin hyvät kuin raskaatkin hetket. ”On melkoinen tempaus ja elämänmuutos opiskella toinen tutkinto uudelta alalta, joten kannattaa perehtyä huolella siihen, mitä koulutus sisältää”, Henna vinkkaa alan vaihtamista harkitseville ja vakuuttaa, että uudelleenkouluttautuminen on kyllä vaivansa väärti.

Hennan tapauksessa lähipiirin tuki oli korvaamatonta opiskelijaelämän mahdollistamiseksi. ”Tällainen seikkailu elämäntilanteessa, jossa on perhe ja asuntolainaa, ei ole itsestäänselvyys. Tärkein uuden ammatin mahdollistaja oli mieheni, joka tuki minua upeasti koko matkan. Myös vanhempani tulivat aina avuksi lastenhoitoon, kun oli vaikka koesuma tulossa.”

Hennan mukaan energia- ja ympäristötekniikan opinnot sopivat sellaisille sieluille, joilla on palo kehittää asioita ja olla tekemisissä viimeisimmän tiedon kanssa.

”Energiapuolella kaikki kehittyy huimaa vauhtia”, Henna hehkuttaa ja mainitsee esimerkkinä vahvassa nousussa olevan vetyteknologian. Energia- ja ympäristötekniikka ei ole paikallaan junnaava ala, mikä näkyy Hennan mukaan myös siinä, että Jamkilla opetussuunnitelmat uudistuvat alan kehityksen mukana.

Nyt ollaan oikeilla jäljillä”

Insinöörialan osaaminen avaa Hennan mukaan paljon ovia työelämässä ja mahdollistaa monenlaisia urapolkuja, ja juuri tätä Henna uudelta uraltaan toivoikin. Energia-ala on Hennan mielestä valtavan avara, ja hän uskoo, että ala tulee työllistämään yhä enemmän osaajia tulevaisuudessa.

Millaista uraa Henna nyt toivoisi kaikkien mahdollisuuksien meressä? Sitä hän ei itsekään vielä tiedä, mutta suunta urakehitykselle on kuitenkin oikea.

”Nyt ollaan oikeilla jäljillä.”