alumnitarina

Sähkösuunnittelijan työ on monipuolista

Aimo Kemppinen työskentelee teollisuuden sähkösuunnittelijana Rejlers Finland Oy:ssa, jonne hän aikoinaan teki opinnäytetyönsä. Aimo valmistui Jamkista sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi vuonna 2019 ja suuntautui opinnoissaan sähkötekniikkaan. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on sähköasentaja. 

Alumni Aimo Kemppinen

Sähkösuunnittelijan työnkuva

”Sähköinsinöörin tutkinnolla voi toimia monissa eri positioissa. Osa opiskelukavereistani työskentelee tällä hetkellä esimerkiksi työn johdossa.”, kertoo Aimo. 

Teollisuuden sähkösuunnittelijan työ on monipuolista ja Aimon toimenkuva on kehittynyt vuosien aikana. Nykyään hän tekee sähkösuunnittelua erinäisiin kohteisiin esimerkiksi paperi- ja petrokemian teollisuuteen sekä voimalaitoksille. Työ sisältää paljon sähkönjakelun suunnittelua ja sähköverkon laskentaa. Lisäksi työnkuvaan kuuluu tällä hetkellä myös pieni osuus projektipäällikön tehtäviä.  

”Alalla riittää töitä tulevaisuudessakin.” Aimo pohtii. ”Asiakas voi haluta esimerkiksi sijoittaa laitteet tiettyyn paikkaan, jotka perustuvat käyttäjien kokemuksiin. Ei tekoäly ymmärrä sellaista, vaikka ristitarkasteluun ja luetteloiden tekemiseen siitä voisi olla apua.” jatkaa Aimo.
 

Opintojen hyödyt työelämään

”Tutkinto sisälsi paljon laskemista kynällä ja paperilla, sitä en kuitenkaan tällä hetkellä työssäni juurikaan tee. Mutta laskemisella ymmärtää mihin tämä työ perustuu.”, tuumaa Aimo. 

Opinnoissa sai ymmärrystä alasta ja oppi eri työkalujen käyttöä sekä perustaitoja kuten laskentaa ja sähkösuunnittelua. Aimon mielestä rohkeus on kuitenkin oleellista: ”Tärkeää on uskaltaa heittäytyä hommiin, koskaan et tiedä kaikkea, kun lähdet uuteen projektiin. Projektien aikana voi ilmetä monia kysymyksiä ja sinun tulee vain uskaltaa lähteä selvittelemään niitä.”, kertoo Aimo ja jatkaa: ”Jatkuva oppiminen on ollut tärkeää niin opintojen aikana kuin työelämässäkin.” 

Opinnäytetyönsä Aimo teki Rejlers Finland Oy:n Jyväskylän toimipisteelle. Opinnäytetyön aiheena oli tasasähköjärjestelmän ja UPS:ien suunnittelun ohjeistus. Ohjeistus kokosi yhteen yleisimmät asiat suunnitteluprojektista. Valmis ohjeistus on suunnattu yrityksille ja se sisältää tiivistetyn teoriapaketin, kaavat eri mitoitusvaiheista ja laskentataulukon tasosähköjärjestelmiin. Opinnäytetyön myötä Aimo työllistyi Rejlers Finlandille.

Opiskeluaikana Aimo oli sähkötyön johdossa Varkaudessa yhden kesän ja yhtenä kesänä projektiassistenttina Jamkilla, jossa hän nykyisin työskentelee päivätyön lisäksi sivutoimisena opettajana. Opintojensa aikana hän suoritti sähköpätevyys tentin ja haki lopullisen S1 pätevyyden, kun vaadittava työkokemus täyttyi. ”Pätevyys on yrityksissä plussaa ja pätevöitymisen jälkeen voi esimerkiksi perustaa oman sähköalan yrityksen, jos haluaa.”, kertoo Aimo. 

Jos Aimo vielä opiskelisi, hän luultavasti opiskelisi johtamista tai taloutta. Hän ei pohdi diplomi-insinöörin (DI) koulutusta, koska pitää opintoja liian teoreettisina. Mietinnässä on ollut pikemminkin ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinto, jolla olisi enemmän hyötyä urakehityksen kannalta.