opiskelijatarina

Erityisopettajan työssä jokainen kohtaaminen on tärkeää

Teksti
Kaisa Sulasalmi

Outi Koiviston haaveena oli työpaikka erityisammattioppilaitoksessa. Hän huomasi työssään, miten sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden tarpeet muuttuivat moninaisemmiksi ja alkoi pohtia ammatillisen erityisopettajan koulutusta. Tuolloin Outi toimi hoitoalan opettajana Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa. Pian ammatillisten erityisopettajaopintojen suorittamisen jälkeen hän siirtyi erityisopettajaksi TUVA-koulutukseen Ammattiopisto Variaan Vantaalle.

Kuvassa erityisopettajaksi valmistunut Outi Koivisto

Nykyisin Outi Koivisto työskentelee ammatillisena erityisopettajana ja ryhmävastaavana TELMA-koulutuksessa eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa Ammattiopisto Livellä. Ammatillisista erityisopettajaopinnoista Outi kokee saaneensa valtavasti hyötyä hänen nykyiseen työhönsä.

Outi on aikaisemmin opiskellut terveystieteen maisteriksi Turun yliopistolla. Opinnot sisälsivät pedagogiset opinnot, joten hänen oli mahdollista hakea opiskelemaan ammatilliseksi erityisopettajaksi (AmE). Outi valmistui keväällä 2022 Jyväskylän ammattikorkeakoulusta (Jamk).  

Ajatuksia opinnoista

Jamk oli kehuttu opiskelupaikka Outin sen aikaisten työkavereiden keskuudessa. Kehuja sai myös erityisopettajankoulutus ja kouluttajien vahva erityispedagoginen osaaminen. Outi arvosti sitä, että Moodle-oppimisympäristössä oli paljon ajankohtaista ja tutkittua tietoa käytettävissä.

Outista ammatillisen erityisopettajan opinnot olivat hyvin suunniteltu ja ne ovat pääosin suoritettavissa työn ohella. Esimerkiksi harjoittelun aikana hän teki lyhennettyä työviikkoa. Tehtävien vaatimustaso ei ollut kevyin, mutta Outin mielestä se oli hyvä niin. Silloin oppii ja saa oivalluksia.

Opinnot sisälsivät sekä verkossa opiskelua että lähipäiviä Jyväskylässä. Verkkopäivät olivat pedagogisesti suunniteltu hyvin ja yhteisiä verkkoluentoja oli yliopisto-opiskelijoidenkin kanssa. Etelä-Suomessa asuvalle Outille verkkopäivät olivat toki plussaa, mutta opintojen lähipäivät olivat antoisia. ”Olisi mielestäni ristiriitaista, jos opinnot olisivat täysin verkossa. Jo opinnoissa tuotiin esille eritysopettajan työn merkittävin asia: jokainen kohtaaminen on tärkeää.”, Outi toteaa.

Opetuksessa näkyi kouluttajien erityispedagogiikan osaaminen ja yksilön huomioiminen. Outi kuvaa Jamkin kouluttajia kovan tason ammattilaisiksi, joilla on vahvaa osaamista ohjaamisesta ja opetuksesta.

Harjoittelupaikalla on iso merkitys tulevaisuuteen. Harjoittelupaikka löytyi Outin oman verkoston kautta. Outin kohdalla harjoittelu avasi uuden oven ja hänen haaveensa toteutui, sillä hän sai töitä Ammattiopisto Liveltä, jossa aloitti työt elokuussa 2023. Opinnoissa esiin tullut kohtaamisen merkitys näkyy myös Livellä, jossa jokainen yksilö nähdään arvokkaana, jokaisessa on potentiaalia ja jokaisella on omat vahvuutensa.

Outi mainitsee kiitollisena sen, että opinnoista jäi ystäviä. Ystäväryhmä pitää edelleen yhteyttä ja ovat toistensa vertaistukena työelämään liittyvissä kysymyksissä. Vaikka he kaikki asuvat Etelä-Suomessa, opinnot toivat heidät yhteen.  

Erityisopettajan osaaminen

Ammatillisen erityisopettajan koulutuksesta saatu tieto olisi ollut hyödyllistä myös Outin aikaisemmassa työssään hoitoalan opettajana. Hän muistuttaakin, että erityisopettajilla on paljon sellaista osaamista, jota tarvitaan jo perustyössä ammattioppilaitoksissa. Erityistä tukea tarvitsevien määrä on kasvanut ja suunta tuskin muuttuu. ”Ympäröivä yhteiskunta muuttuu, samoin koulutusjärjestelmät”, tuumaa Outi. Näistä syistä hän suosittelee, että omaa osaamista kannattaa pitää ajan tasalla ja opiskella. Lisäksi erityisopettajankoulutus antaa hyvät lähtökohdat työskennellä toisen asteen ammatillisten oppilaitoksien lisäksi ammattikorkeakoulussa ja erilaisissa hankkeissa. Hänen mielestään järjestöt voisivat myös hyödyntää erityisopettajien osaamista.

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin erityisammattioppilaitos, joka toimii myös erityisopetuksen valtakunnallisena osaamisyksikkönä. Live työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Live tarjoaa yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, neurologista kuntoutusta, ammatillisen koulutuksen ja kuntoutuksen sekä työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita.