opiskelijatarina

Digitaalinen kuntoutus ja ihmisten auttaminen innostaa

Teksti
Petra Thurén

Antoinette Mintah-Asare on ensimmäinen Kuntoutusinstituutin englanninkielisestä Digital Rehabilitation (YAMK) -koulutusohjelmasta valmistunut opiskelija. Päättäväisen ja haasteista nauttivan naisen kiinnostus laajentaa osaamistaan ja kehittää ammattitaitoaan kuntoutuksen saralla heräsi harjoittelujaksolla mielenterveyspalveluissa. 

tummahiuksinen farkkuasuinen nainen tummansinisellä taustalla

Nimeni on Antoinette Mintah-Asare. Olen kotoisin Ghanasta, Länsi-Afrikasta. Olen tavoitteellinen ja haasteista motivoituva ihminen. Vapaa-ajallani katson mielelläni hyviä elokuvia ja teen paljon tutkimustyötä.

Olen asunut Suomessa lähes kymmenen vuotta. Aiemmalta koulutukseltani sairaanhoitaja - valmistuin Centria-ammattikorkeakoulusta vuonna 2020. Olen työskennellyt hoivakodeissa, palveluasumisessa ja sairaalassa.

Kiinnostukseni kuntoutusta kohtaan heräsi aiempien opintojen työharjoittelujaksoilla. Työskentelin mielenterveyskuntoutujien kanssa sekä psykiatrisella lastenosastolla. Olin utelias oppimaan ja halusin auttaa, joten päätin hakeutua jatkokoulutukseen.

Harjoittelujen aikana olen havainnut, että monet ihmiset ovat haluttomia hakemaan apua mielenterveysongelmiin leimautumisen pelossa. Teknologisen kehityksen avulla palveluiden saatavuus voi kuitenkin parantua ja kynnys avun hakemiselle madaltua. Siksi valitsin digitaalisen kuntoutuksen koulutuksen.

Opinnot ovat laajentaneet ammatillista osaamistani. Digitaalinen kuntoutus on ihmiskeskeinen lähestymistapa, joka kunnioittaa asiakkaan tarpeita ja toiveita. 

Yllättävin asia opinnoissa oli tutkimustiedon määrä, jota vaadittiin lähes kaikissa tehtävissä. Se kuitenkin kehitti tutkimustaitojani - nyt kun etsin tietoa, osaan aina etsiä näyttöön perustuvaa tietoa.

Nyt valmistumisen jälkeen haluan edelleen jatkaa itseni ja osaamiseni kehittämistä ja taitojen ylläpitämistä. Haluaisin pystyä vaikuttamaan erityisesti nuoriin ihmisiin, lisätä tietoutta mielenterveysongelmien varhaisen puuttumisen hyödyistä ja opastaa apua tarvitsevia kuntoutuksen pariin.

Jos olet kiinnostunut ylemmistä ammattikorkeakouluopinnoista ja monialaisesta kuntoutuksesta, Jamk on loistava valinta. Pystyin opiskelemaan omaan tahtiin ja sain opettajilta todella hyvää tukea ja ohjausta riittävästi ja säännöllisesti. 

Digital Rehabilitation (YAMK) -koulutusohjelma alkoi ensimmäistä kertaa syksyllä 2022. Lue lisää sosiaali- ja terveysalan YAMK-tarjonnasta täältä. Jamkin englanninkielisiltä sivuilta tämän linkin kautta lisätietoja Jamk Master School -tarjonnasta.