artikkeli

Kuntoutusalan yrityksille ja toimijoille yhteinen “koti” - yhteistoiminta-alustan kehitys jatkuu

Teksti
Petra Thurén

Monialaisen kuntoutuksen osaaminen, tutkimustieto ja verkostot halutaan saada tehokkaammin käyttöön ja saataville. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Metropolia ammattikorkeakoulu kehittävät yhteisessä hankkeessa vuorovaikutteista, kaikkien alan yritysten ja toimijoiden käyttöön soveltuvaa yhteistoiminta-alustaa. Tulevaisuudenkuntoutus.fi -verkkosivun on tarkoitus koota eri kanaviin katoava tieto samaan kotipesään, ja kannustaa avoimeen keskusteluun yli organisaatiorajojen.

Koristeellinen kuva

Lokakuussa alkaneessa kehittämisprojektissa tarkoitus on herättää eloon ja aktiiviseen käyttöön tulevaisuudenkuntoutus.fi -verkkosivu, jonka ensimmäinen versio syntyi aiemman REcoRDI –hankkeen (2019-2022) aikana.

”Pääsemme nyt jatkamaan työtä hyviltä pohjilta ja rakentamaan toimintamallia, joka ylittää organisaatiorajat aiempaa paremmin. Tavoite on kehittää verkkosivusta houkuttava ja helppokäyttöinen alusta, joka toimii vuorovaikutteisena tiedon-, taidon ja asiantuntemuksen kotipesänä kaikille kuntoutumisen asiantuntijoille ja yrityksille”, kertoo projektipäällikkö Eija Janhunen Jamkin Kuntoutusinstituutista.

Hyötyä ja lisäarvoa sekä yrityksille että TKI-toimijoille

Kuntoutusta tutkitaan ja kehitetään monessa suomalaisessa korkeakoulussa ja verkostossa. Tutkittua tietoa ja innovaatioita syntyy paljon, mutta valitettavan usein hyvä asia jää eri hankkeiden ja projektien päätyttyä piiloon arkistoihin.

Tutkimus- ja kehittämishankkeiden aikana olisi puolestaan hyödyllistä jakaa verkostolle tietoa esimerkiksi ajankohtaisista tapahtumista. Tulevasta digitaalisesta alustasta halutaan luoda paikka, johon myös yritysten ja palveluntuottajien olisi helppo tulla ja olla aktiivisia.

Siksi hankkeessa on mukana useita paikallisia ja valtakunnallisesti toimivia yrityksiä, jotka kumppaneina tuovat oman näkemyksensä ja tarpeensa sivuston kehitykseen.

“Tavoitteena on, että sivusto tarjoaa tulevaisuudessa myös kuntoutuksen parissa toimiville yrityksille ja palveluntuottajille selkeän paikan TKI-ideoiden kehittelyyn, yhteistyökumppaneiden etsimiseen, kumppanuuksien rakentamiseen ja tutkimustiedon jalkauttamiseen”, kertoo Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori, monitieteisen kuntoutuksen yliopistoverkosto MOKUVEn hankejohtaja Arto Hautala.

Vuoden 2024 loppuun asti jatkuvan KuDiHub - Kuntoutuksen digitaalinen yhteistoiminta-alusta -hankkeen toteutuksesta vastaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti, ja osatoteuttajina ovat Jyväskylän yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Lisäksi asiantuntijuutta ja taustatukea saadaan kuntoutuksen yhteistyötahoilta, kuten yliopistojen MOKUVE-verkostolta, valtakunnallisen kuntoutusalan osaamiskeskittymän OsKu-verkostolta sekä Virtuaalikuntoutusverkostolta. Hanke toteutetaan Keski-Suomen liiton myöntämällä AKKE-rahoituksella.

Kysy lisää projektipäälliköltä

Eija Janhunen

Asiantuntija, Specialist
Kuntoutusinstituutti, Institute of Rehabilitation
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358401862669