artikkeli

"Mahdottoman ja toteutettavissa olevan rajalla” - innovaatiokumppanuus kannustaa kokeilemaan rohkeasti

Teksti
Petra Thurén
virtuaalinen tausta läppärin takana

Jos kuntoutus olisi kokonaan digitaalista, millaisen palvelualustan se vaatisi? Tähän kysymykseen haetaan vastausta kehitysprojektissa, jossa yhdistyvät digitaalisuus, kansainvälisyys ja innovatiivinen julkinen hankintamenettely. Jamkin Kuntoutusinstituutin AIRe Platform –projektissa tavoitteena on selvittää, millainen olisi toimiva, käyttäjälähtöinen ja digitaalista kuntoutusta palveleva alusta, ja toisaalta se, kuinka hankintoja voidaan tehdä uudella tavalla.

Vuosi sitten elokuussa alkaneessa AIRe Platform –kehitysprojektissa on kaksi tavoitetta: kehittää ja mallintaa digitaalisen kuntoutuksen alustaratkaisu, sekä toteuttaa myös alustan hankinta uudella tavalla innovatiivisesti.

“Vuoden 2024 aikana meillä pitäisi olla selvillä, millaisia vaatimuksia ja ominaisuuksia alustalta teknisesti vaaditaan. Kehitämme siis testaus ja kokeiluympäristön, eräänlaisen “hiekkalaatikon”, joka toimii digitaalisen kuntoutuksen pohjana. Alustaratkaisun ydin tullaan rakentamaan niin, että alustaa on jatkossa mahdollista skaalata erilaisiin muuttuviin tarpeisiin sekä toimintaympäristöihin, kertoo projektipäällikkö Henna Nyman Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutista.

Koska kyseessä on monimutkainen ja –vaiheinen IT-kehitysprojekti, haluttiin myös kilpailutus- ja hankintavaihe toteuttaa mahdollisimman järkevästi ja yhteistyökumppaneita osallistavasti. 

Innovatiivinen julkinen hankinta on suhteellisen uusi hankintamenettely, joka on tullut hankintalakiin vuonna 2017. Nymanin mukaan sitä ei ole juurikaan AMK-projekteissa aiemmin toteutettu, ja muutenkin menettely on vielä monelle vieras.

“Prosessi on ollut pitkä, monivaiheinen mutta samalla todella mielenkiintoinen sekä opettavainen: Markkinatoimijoiden osallistaminen jo hankintaprosessin alkuvaiheessa on ollut antoisaa ja hankinnan onnistumisen kannalta todella hyödyllistä. Tietopyynnöt, infotilaisuudet, markkinavuoropuhelut, hankintailmoitus ja osallistumishakemukset. Soveltuvuusvaatimusten tarkastuksen jälkeen vuorossa ovat laajat neuvottelut jatkoon valittujen tarjoajien kanssa. Neuvotteluita käydään useampi kierros.  Lopullinen tarjouspyyntö muotoutuu hankintaprosessin ja neuvotteluiden edetessä. Tavoitteena on saada rakennettua mahdollisimman hyvä ja sisällöltään relevantti tarjouspyyntö, jossa emme pyydä mitään turhaa tai epäolennaista”.

Innovatiivisesta hankinnasta hyvä startti yhteiskehittämiselle

Hankinnan kilpailutus on edennyt jo niin pitkälle, että projektille on nyt valittu innovaatiokumppani. Kilpailutuksen voitti kahden yrityksen ryhmittymä, joka on perustettu hankintaan osallistumista varten. 

Ryhmittymän muodostavat suomalaiset yritykset GoodLife Technology ja PhysioTools. Vetovastuussa oleva GoodLife Technology on kotkalainen, pelillisiä teknologiaratkaisuja tuottava ja kuntoutuksen tuotekehitykseen erikoistunut yritys. 

Hankintaprosessi eri vaiheineen oli myös yrityksen näkökulmasta antoisa.

“Koimme, että neuvottelut olivat hankintaprosessin tärkein vaihe. Kirjallisella materiaalilla voidaan tuottaa vain pieni kuvaus siitä, mitä tilaaja on hankkimassa, ja toisaalta mekään emme pystyisi kirjallisesti tarjoamaan kuin pienen osan siitä visiosta, mikä meillä on mielessä”, kertoo GoodLifen perustaja ja teknologiajohtaja Janne Niittymäki.

Seuraavaksi alkaa käytännön työ, eli digitaalisen palvelualustan ensimmäisen prototyypin rakentaminen. Niittymäki odottaa työntäyteistä, mutta sitäkin innostavampaa vuotta.

“On todella hienoa, että Jamk ja muut ammattikorkeakoulut kokeilevat rohkeasti uusia ratkaisuja koko yhteiskuntaan liittyvissä asioissa. Yhteistyö mahdollistaa lennokkaammat visiot, joissa tarkoituksella liikutaan mahdottoman ja toteutettavissa olevan rajamailla. Jos esimerkiksi tätä alustaa kilpailuttaisi nyt eri toimija, keskittyisimme epäonnistumisen mahdollisuuksien minimointiin. Se leikkaisi pois rohkeimmat kokeilut ja innovaatiot, joita nyt pääsemme toteuttamaan!”.

AIRe Platform –kehityshankkeessa on mukana asiantuntijoita Jamkin Kuntoutusinstituutista ja IT-instituutista. Hanke toteutetaan Business Finlandin rahoituksella.

Tutustu AIRe-Platform-projektin verkkosivuihin tämän linkin takaa!

Lisätietoja

Henna Nyman

Projektipäällikkö, Project Manager
Kuntoutusinstituutti, Institute of Rehabilitation
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358404870714