artikkeli

Betonin 3D-tulostin

Teksti
Tanja Minkkinen
Kuva
Jaakko Seppänen

Pureudumme outoihin käsitteisiin, asioihin ja ilmiöihin, joihin voi törmätä Jamkin kampuksilla. Tällä kertaa teemme vihreää betonia rakennusteollisuuden 3D-tulostukseen. Mitä ihmettä?  

Betonin 3D-tulostin

Jamkissa tutkitaan ja testataan, mihin 3D-tulostaminen taipuu erilaisten rakennusteollisuuden materiaalien tulostamisessa sekä miten tulostettavaa betonia voitaisiin valmistaa ilman sementtiä.

”Koesarjat betonin 3D-tulostuksesta ovat parhaillaan käynnissä. Tulostusalue on kooltaan eurolavan suuruinen ja korkeutta tulosteelle on saatavissa metrin verran. Kysymysmerkkinä on vielä, saadaanko tulostuksiin sisällytettyä raudoitus mukaan. Tulosten kestävyyttä tullaan myös testaamaan”, projektipäällikkö Leena Turunen kertoo.

SOMA-rakennusmateriaalin 3D-tulostaminen -hanke keskittyy erityisesti betonin ja betonin kaltaisen materiaalin 3D-tulostamiseen. Perinteisen betonin raaka-aineiden lisäksi hankkeessa tutkittava tulostettava materiaali sisältää erilaisia teollisuuden sivuvirta- ja jätejakeita, kuten biotuhkaa, masuunikuonaa ja soodasakkaa.

Tietoa ja kokemuksia tullaan jakamaan alueen yrityksille hyödynnettäväksi. SOMA-hanketta rahoittaa Euroopan unionin aluekehitysrahasto.

Lisätietoja

Leena Turunen

Asiantuntija, Specialist
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358406312199