Valtakunnallisesti vuosi 2016 oli myös kätilökoulutuksen 200-vuotisjuhlavuosi. Ensimmäinen kätilöitä kouluttanut synnytyslaitos perustettiin Turkuun vuonna 1816. Keski-Suomessa kätilökoulutus alkoi sairaanhoito-oppilaitoksessa vuonna 1975. Koulutus siirtyi JAMKiin vuonna 1996. Tämän vuoden loppuun mennessä JAMKista on valmistunut noin 270 kätilöä.

Kätilöt edustavat Suomessa vanhinta naisten ammattikuntaa. Kyseessä on ensimmäinen erityisesti naisille suunnattu ammatillinen koulutus. 

–Nykyisin kätilökoulutuksesta valmistuu seksuaali- ja lisääntymisterveyden asiantuntijoita, joilla on osaamista raskauden-, synnytyksen ja lapsivuoteen aikaisesta kätilötyöstä sekä naistentautien hoitotyöstä, koulutusvastaava Elina Tiainen kertoo.

– Kätilön ammatti edellyttää mm. vahvaa näyttöön perustuvaa kliinistä osaamista sekä kohtaamistaitoja. JAMKin kätilökoulutuksessa näitä taitoja opiskellaan kontakti- ja virtuaaliopintojen yhteydessä hyödyntäen erimuotoista harjoittelua, kuten toiminnallisia harjoituksia, dialogitreenejä ja simulaatiotilanteita, Tiainen jatkaa.

Fysioterapeuttikoulutus alkoi Keski-Suomen sairaanhoito-oppilaitoksessa vuonna 1966. JAMKissa koulutus käynnistyi ammattikorkeakoulukokeiluna vuonna 1996. Tähän mennessä JAMKista on valmistunut lähes 600 fysioterapeuttia.

Fysioterapeuttikoulutus on yksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Metropolia amk:n uuden kuntoutuksen osaamiskeskittymän koulutuksista.