Osuuskauppa Keskimaa ja Sonera harjoittelivat tammikuussa kyberhyökkäyksen estämistä ja hyökkäykseen varautumista Jyväskylän ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuden tutkimus koulutus- ja kehityskeskuksen (JYVSECTEC) kanssa.

Keskimaan tietojärjestelmiin ei hyökätty oikeasti, vaan harjoituksessa käytettiin Keskimaan tietojärjestelmiä mallintavaa ympäristöä.

– Kyberturvallisuusharjoituksen tavoitteena on kehittää organisaation mahdollisuuksia tunnistaa oman toimintansa ja järjestelmiensä haavoittuvuuksia, JAMKin IT-instituutin johtaja Jarmo Siltanen kertoi.

Marraskuussa Suomi osallistui viidennen kerran Naton johtamaan Cyber Coalition 2015 -harjoitukseen marraskuussa. Kyseessä on vuosittainen kyberpuolustusharjoitus. NATO-maiden lisäksi harjoitukseen oli kutsuttu myös muita osallistujia.

Vuoden 2015 harjoituksen johtovastuu oli Naton kehittämisestä vastaavalla transformaatioesikunnalla (ACT), käytännön järjestelyistä vastasi Naton kommunikaatio- ja informaatiovirasto (NCIA).

Puolustusministeriön johdolla koottiin Suomen kansallinen osallistujaryhmä, johon nimettiin edustajat seuraavista organisaatioista: Puolustusministeriö, Puolustusvoimat, Keskusrikospoliisi, Kyberturvallisuuskeskus ja JAMKin  IT-Instituutti/JYVSECTEC. Harjoituksen kansallisena tavoitteena oli kyberpuolustuksen yhteistoiminnan kehittäminen ja harjoittelu kansallisesti, sekä kansainvälisesti muiden harjoitukseen osallistuvien tahojen kanssa.