Koulutusvienti on JAMKin toiminnassa tärkeässä roolissa ja kasvaa koko ajan. Koulutusviennin liikevaihto liikkuu noin miljoonassa eurossa ja saman verran on ollut kansainvälistä hanketoimintaa mm. Nepaliin, Vietnamiin ja Egyptiin.

Asiantuntija Johanna Heikkilä koordinoi JAMKin hyvinvoinnin alan koulutusvientihankkeita Kazakstanissa.  Tähän mennessä JAMK on toteuttanut maan terveysministeriön ja terveydenhuollon organisaatioiden kanssa noin 30 viikon mittaista koulutusta yhteistyössä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa.

–  Suomalaista terveydenhoitoa arvostetaan. Uudet hyvät käytännöt otetaan Kazakstanissa todella nopeasti käyttöön, kuvaa Heikkilä.

–  Olemme rakentaneet koulutuksen ja hoitotyön pitkäjänteistä suunnitelmaa terveysministeriön kanssa, ja tälle on tuki Kazakstanin korkeimmalta johdolta.

Heikkilän mukaan maan tilanne on haasteellinen, mutta kehitystahti on nopea. Koulutusviennin edistäminen vaatii kovaa työtä.

– Sitä ei tehdä istumalla kotitoimistolla, vaan pitää olla avoimella mielellä paikan päällä läsnä, Heikkilä kuvaa.

Toinen koulutusviennin kärkimaa JAMKille on Argentiina. JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu toteuttaa parhaillaan laajamittaista koulutusta argentiinalaisille opettajille.

– Koulutamme opettajia, jotta heistä tulee sitten paikallisten opettajien täydennyskouluttajia, kuvaa ammatillisen opettajakorkeakoulun TKI-päällikkö Leena Kaikkonen. Yhteistyökumppanina on Argentiinan opetusministeriö.

 – Usein ennen kaupantekoa takana on jo monenlaista ja pitkää yhteistyötä, ja maassa asiat hoituvat ennen kaikkea hyvien suhteiden kautta, Kaikkonen kertoo.

– Pidän Argentiinaa hyvin merkittävänä koulutusviennin kannalta. Maan taloustilanne on rankassa vaiheessa, mutta koulutuksen kehittämiseen panostetaan, Kaikkonen sanoo.

JAMK mukana avaamassa kiinalais-suomalaista oppimisinnovaatiokeskusta

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus avasivat yhdessä Guangdong Polytechnic Normal University GPNUn kanssa kiinalais-suomalaisen oppimisinnovaatiokeskuksen Guangzhouun Kiinaan.

Uusi oppimisinnovaatiokeskus edistää Suomen ja Kiinan yhteistyötä, ammatillisen korkea- sekä toisen asteen koulutuksen palvelutarjontaa ja oppimisinnovaatioiden kehittämistä. Se on myös osa Suomen ja Kiinan solmimaa koulutuksen Learning Garden -raamisopimusta.