Jyväskylän ensimmäisiä valaistuskohteita olivat vuonna 2003 Vesilinna, Kirkkopuisto ja Kuokkalansilta. Nyt pysyviä valaistuja kohteita on jo yli 100. Jyväsjärveä kiertävän Rantaraitin valot ilahduttavat tuhansia lenkkeilijöitä vuosittain ja kaupungintalon komea julkisivu hätkähdyttää joka syksy.
Edelleen Jyväskylän visiona on kehittää kaupunkivalaistusta ja olla edelläkävijänä uuden valaistustekniikan hyödyntämisessä. Esimerkiksi Vehkalammen jalkapallohalli on Pohjoismaiden ensimmäinen ledein valaistu ylipainehalli. Valaistus kuluttaa noin 73 prosenttia vähemmän energiaa kuin vastaavan hallin perinteinen valaistus.
– Valaistuksen kytkeminen osaksi kaupunkisuunnittelua on vahvuutemme maan muihin valaistukseen panostaviin kaupunkeihin verrattuna. Osaamisestamme ollaan kiinnostuneita myös maailmalla: Jyväskylä toimii veturina kansainvälisessä LUCI-verkostossa ja valaistusratkaisumme ovat saaneet huomiota ympäri maailmaa, Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen kertoo.
Viime vuonna australialaisen valotaiteilija Amanda Parerin valkoiset, hohtavat jättipuput sulattivat kaupunkilaisten sydämet. Tapahtuma keräsi vuosi sitten yli 70 000 kävijää ja tänä vuonna tavoitettiin jo satatuhatta valon ystävää. – Laaja yleisömäärä kertoo etenkin siitä, että valotapahtuma on jyväskyläläisen oma juttu, Ruotsalainen sanoo.