– Kansallispuistot ovat käyttäjiä varten, ja polut lähtökohtaisesti tehdään sellaisiksi, että ne kestävät liikkumista. Metsään mahtuu monenlaista tapahtumaa: Suomen latu on järjestänyt ohjattuja retkiä, eräoppaat vaelluksia ja Martat sienineuvontaa. Myös polkujuoksutapahtumat ovat viime vuosina lisääntyneet.
Metsähallituksen sivuilla voit ilmoittautua luontotapahtuman järjestäjäksi, mutta on syytä muistaa, että sen järjestämisessä on omat erityispiirteensä.
– Luontotapahtumissa ollaan sään armoilla. Ennakkoon kannattaa muun muassa miettiä, millaisessa tilanteessa tapahtuma pitää perua, muistuttaa Hakkarainen.
– Kansallispuistoissa on kuivakäymälöitä rajallinen määrä eikä tiettömien reittien varsille niin vaan tuoda lisää. Kaupunkien isolle festivaalialueille on helpompaa tilata rivi bajamajoja kuin metsään, hän jatkaa. Tapahtumajärjestäjän tulee huomioida kohderyhmä.
– On viestittävä niin, että kaikki ymmärtävät millaiseen maastoon he ovat tulossa, ja osaavat varustautua oikein. Pitkospuiden liukkaus märällä kelillä saattaa yllättää, tietää Hakkarainen.
– Kansallispuiston lähettyviltä löytyvät muut palvelut ovat tärkeitä asiakkaalle. Palveluntuottajien lisäksi myös muiden yhteistyökumppaneiden saaminen on avuksi.
Kävijämäärien kasvaessa voisi kuvitella myös haittojen lisääntyvän, mutta näin ei välttämättä ole. Se, että kansallispuistoja hoidetaan hyvin, vaikuttaa myös asiakkaisiin.
– Mitä siistimpää luonnossa alun perin on, sitä suurempi kynnys on heittää se ensimmäinen roska. Luonnossa liikkuvat ovat fiksuja, ja roskattoman retkeilyn periaate toimii – silloinkin kun luonnossa liikutaan isommalla joukolla, kuten tapahtumissa.
– Kun ihmiset kokevat nämä kohteet tärkeiksi, niin he haluavat myös pitää niistä huolta, summaa Hakkarainen.