Piirtäminen oli jo lapsena Linda Saukko-Raudalle keino keskittyä ja pysähtyä kuuntelemaan. Ensimmäinen muistikuva visuaalisen muistiinpanon tekemisestä on kuudennen luokan historian tunnilta, jossa käsiteltiin erään suurmiehen elämänvaiheita:

– Oppilaiden tuli kirjoittaa muistiin lähes kaikki mitä opettaja sanoi. Minulla oli vihossa sivu täynnä, eikä viimeinen sana "hirtettiin" olisi enää mahtunut sille aukeamalle, mutta en halunnut laittaa sitä irrallisena seuraavallekaan. Niinpä piirsin hirttämisen, muistelee Saukko-Rauta. Opettaja kehui Lindan tilaa säästävää ratkaisua ja näytti sitä koko luokalle.

Piirtely jatkui myöhemmissä opiskelu- ja työpaikoissa. Linda hyödynsi kuvittamista myös ruotsin opettajana työskennellessään:

– Muistan vieläkin, miten opetit sanajärjestystä sonnien avulla, on joku entinen opiskelija tullut sanomaan hänelle.

Linda Saukko-Rauta on toiminut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ruotsin kielen lehtorina sekä verkkopedagogiikan suunnittelijana. Moni JAMKissa muistaa hänen tekemänsä visuaaliset kokousmuistiot. Verkkopedagogiikan suunnittelijan työhön kuului digitaalisten työkalujen haltuunotto ja uusien kokeilu, ja piirtäminenkin siirtyi luontevasti paperilta iPadille.

– Ensin piirsin sormella, sitten ostin kynän.

Piirrokset alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa, ja vuonna 2010 Saukko-Rauta perusti toiminimen. Käänteentekevää oli kuitenkin lupautuminen autokuskiksi.

– Ilmoittauduin vapaaehtoistyöntekijänä Nordic Business Forumiin VIP-vieraiden autokuskiksi. Briifaustilaisuudesta tein luonnollisesti muistiinpanot piirtämällä, ja ne nähtyään Nordic Business Forumin Mikko Jaatinen totesi: Eipä tuhlata sinua autokuskiksi. Tule piirtämään puhujien esitykset. Linda astui suoraan "The puhujien" valokeilaan, sillä jokainen oli kiinnostunut hänen tavastaan kiteyttää puheenvuorot. Tapahtuma toi runsaasti näkyvyyttä piirroksille ja poiki välittömästi uusia kuvituspyyntöjä. Vapaaehtoiskeikat loppuivat, alkoi työ.

Livekuvittaja on yleensä paikan päällä tilaisuudessa, mutta tekniikka mahdollistaa piirrosten tekemisen myös etänä.

– Vuoden 2014 Nordic Business Forumin aikaan olin äitiyslomalla, enkä voinut jättää Aukusti-vauvaa. Niinpä kokeilimme, kuinka sujuu, jos seuraan livelähetystä ja piirrän kotoa etänä, Saukko-Rauta kertoo.

Ja sehän sujui. Muutaman kuukauden ikäinen Aukusti nukkui kantoliinassa äidin piirtäessä ja heräsi usein vasta tauoilla. Tekniikka toimi moitteettomasti ja bisneskuulijat näkivät pian puheenvuoron jälkeen piirrokset, jotka oli hetki sitten piirretty lapsenhoidon lomassa kaukana esityspaikasta.

Bisnesmaailman tulkki

Visuaalinen kuuntelija, livekuvittaja Saukko-Rauta itse kuvaa olevansa sekä "showelementti" että "strategiatulkki". Piirtämisen tehtävä on kiteyttää sanoma. Tämä saattaa vaikuttaa puhujaan myös käänteisesti: kun puhuja tietää, että kuvittaja on paikalla, hän saattaa itsekin tarkemmin miettiä, miten kiteyttäisi sanomaansa.

Piirrosten toinen tehtävä on viihteellisempi: tuoda keveyttä raskaaseen tai vaikeaan asiaan, saada ihmiset paremmin seuraamaan ja miettimään viestiä.

Suurten tapahtumien lisäksi Saukko-Rauta on ollut mukana monien yritysten strategiaprosesseissa.

– Ulkopuolisena pystyn osoittamaan tai kiteyttämään asioita, joita yritykset eivät ehkä ole itse havainneet. Kuvitusten avulla saan tuotua yrityksiin myös hieman itseironiaa. Pedagogisesta taustastanikin on ollut apua.

Sekä kansainvälisiä että kotimaisia tapahtumia ja seminaareja kuvittanut Linda tietää, mitkä teemat ovat ajankohtaisia ja toistuvia.

– Työn ja maailman muutoksesta puhutaan paljon, ihmisen ja robotin yhteistyöstä sekä digitalisaation vaikutuksista eri toimialoihin. Tulevaisuuden tarkasteluun on nykyään trendikästä pyytää futurologin näkemys. Monissa paikoissa esiin nousee maailman epävakaus, jota esimerkiksi Krimin tilanne tai Trumpin lausahdukset ovat lisänneet, kuvaa Saukko-Rauta.

Työn ja maailman muutos, ihmisen ja robotin yhteistyö sekä digitalisaatio ovat toistuvia teemoja.

Big Data, Thick Data, Block Chain… Saukko-Rauta luettelee ajankohtaisia käsitteitä. Eikö koskaan ole liian vaikeaa?

– No eipä juuri, puhujat ovat ammattilaisia, ja miettineet mistä haluavat puhua. Humanistiksi olen pystynyt hankkimaan kohtuuhyvät tiedot bisnesmaailmasta ja teknologian kommervenkeistä. Joskus kylläkin työpäivät saattavat venyä: jos on yli kahdeksan tuntia piirtänyt, voi olla vaikeampi keskittyä viimeisiin esityksiin.

– Eri toimijoille tekemät piirrokseni muodostavat isoa maailmankuvaa, ja se on hieno tunne. Toki samojen teemojen toistuminen useissa puheissa voi saada myös kyynistymään tietyille asioille. Kun piirros pystyy kiteyttämään sanoman, se jää kuulijalle paremmin mieleen. Näin ollen kuvalla toivoo olevan vaikutusta myös siihen, miten asian jatkokäsittely etenee.

Kun tilaat livekuvittajan tapahtumaasi, mieti nämä:

1. Miksi haluat paikalle livekuvittajan?
2. Halutaanko kuvitus näyttää livenä?
3. Miten tuotoksia hyödynnetään?
4. Toimita ennakkoon piirtäjälle tapahtuman logot ja värit, jos haluat niitä käytettävän.
5. Kerro juontajalle ja puhujalle, että kuvittaja on paikalla. Esittely ja kiitoskin ovat ihan paikallaan!

TEKSTI PAULA PASANEN, KUVAT EMMI VIRTANEN, PIIRROKSET LINDA SAUKKO-RAUTA