Italialaisen joulumenun sisällössä on vaihtelua alueiden ja perheiden välillä. Mukana on kuitenkin useimmiten jokin pastaruoka, kuten ravioli, tortellini tai lasagne. Tämä versio on perinteisen lasagnen vegaaninen muunnelma, jossa käytetään Suomesta talvisinkin helposti löytyviä vihanneksia.
- Francesca
4 annosta
1 paketti lasagnelevyjä (valmistettu ilman kananmunaa)
600 g kurpitsaa
200 g purjoa
200 g mustakaalia (tai lehtikaalia)
5 dl makeuttamatonta kauramaitoa
50 g vehnäjauhoja
50 g kasvimargariinia
extra virgin -oliiviöljyä
muskottipähkinää
½ kasvisliemikuutio
vegaanista juustoa maun mukaan
1. Pilko kurpitsa pieniksi, noin 2 cm paloiksi. Siivuta purjo ja mustakaali.
2. Lämmitä paistinpannulla 1 tl oliiviöljyä keskilämmöllä, lisää purjo ja paista 2 minuuttia. Laita mukaan kurpitsa ja mustakaali, jatka paistamista.
3. Lisää pannulle noin 1 dl vettä sekä kasvisliemikuutio ja kypsennä kannen alla ainakin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja vesi on haihtunut.
4. Valmista seuraavaksi valkokastike. Sulata margariini kattilassa matalalla lämmöllä, lisää jauhot ja vispaa voimakkaasti. Kun jauhot ja margariini ovat sekoittuneet tasaisesti, kaada kauramaitoa sekaan vähitellen jatkuvasti sekoittaen.
5. Lisää hyppysellinen muskottipähkinää ja jatka vispaamista, kunnes kastike alkaa kiehua. Nosta kattila pois liedeltä.
6. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Sivele vuoan (noin 20 x 24 cm) pohjalle nurkkia myöten muutama ruokalusikallinen valkokastiketta.
7. Asettele valkokastikkeen päälle ensimmäinen kerros lasagnelevyjä ja puolita levyjä, jos se on tarpeen. Vältä asettamasta useampaa levyä päällekkäin.
8. Lisää levyjen päälle kypsennettyjä vihanneksia sekä valkokastiketta. Voit lisätä myös vegaanista juustoa, jos haluat. Jatka kerroksia, kunnes raaka-aineet on käytetty. Päällimmäisenä tulisi olla kerros valkokastiketta ja halutessasi vegaanijuustoa.
9. Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes lasagnen pinta on kauniisti ruskistunut.