Aikuiset hakeutuvat opiskelemaan monista eri syistä. Työelämän, perheen ja opintojen sovittaminen samaan palapeliin ei aina ole helppoa. Anne ja Taneli kertovat omista kehittämistarpeistaan sekä voimavaroistaan.

Anne Mikkonen

Tutkitun tiedon tarve sekä eettiset ratkaisut potilaan hoitopolkuun ajoivat Anne Mikkosen hakemaan palliatiivisen hoidon asiantuntijan erikoistumisopintojen pariin.

– Halusin saada riittävät perusteet palliatiiviselle hoidolle, etenkin saattohoitovaiheeseen. Ei voi olla sattumanvaraista, kuka henkilökunnasta potilasta hoitaa. Myös perheen ja omaisten ottaminen mukaan hoitoprosessiin on erittäin tärkeää.

Pitkän linjan sairaanhoitaja Mikkonen on työskennellyt erikois- ja perusterveydenhuollossa 80-luvun lopusta lähtien. Tällä hetkellä hän työskentelee kotisairaalassa Jyväskylässä.

– Olen opiskellut läpi työelämän. Pätevöidyin 2007 terveydenhoitajaksi JAMKissa ja terveyden edistämisen ylemmästä AMK:sta valmistuin 2013. Aikuisopiskelu on loistokas tapa yhdistää käytännön osaaminen ja tutkittu tieto. Se on auttanut verkostoitumaan ja löytämään uusia hyviä käytänteitä omaan työhön.

Mikkosen työnantaja suhtautuu opintoihin positiivisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo hoidon laatua ja koulutuksen avulla pystytään vastaamaan palliatiivisen hoitotyön haasteisiin.

– Paljon puhutaan miten ihmiset jaksavat opiskella työn ohessa ja paljonko resursseja on käytettävissä. Jos opiskeltava aihe on itselle tärkeä ja oman työn kannalta merkityksellinen, niin voimavaroja löytyy. Opinnot tukevat myös työpaikalla jaksamista. Kuuden lapsen äitinä olen tehnyt korkeakoulututkinnon samalla, kun minulla oli kolme eri työpistettä.

– Kannusta kaikkia, joilla on pienikin kipinä, jatkamaan opintoja ja löytämään oman palonsa!

Taneli Maasalo

Työ vei JAMKin tradenomiopintojen urheilukärjestä 2015 valmistuneen Taneli Maasalon mennessään. Jatko-opinnot olivat ajatuksissa jo valmistumisvaiheessa.

– Olen työskennellyt viimeiset pari vuotta Raumalla SM-liigajoukkue Rauman Lukon myyntipäällikkönä. Talo on käynyt tutuksi ja olen päässyt töihin hyvin sisälle. Opinnoista on kulunut sopivasti aikaa, joten juuri nyt on paras hetki aloittaa jatko-opinnot.

Kun Maasalon sähköpostiin kilahti viesti Sport Business Management ylemmän ammattikorkeakoulun hausta, oli suunnitelma selvä.

– Haluan kehittää erityisesti johtamistaitoja ja toivon osaamisen tueksi vankkaa teoriapohjaa. On mielenkiintoista päästä peilaamaan oppimaansa omaan työhön. Minulla on kunnianhimoiset tavoitteet edetä alallani Suomen kärkeen.

Ura sai uutta nostetta, kun Maasalo aloitti työt JYPin asiakkuus -ja kehityspäällikön tehtävissä lokakuussa.

– Tässä vaiheessa työuraani haluan panostaa jääkiekon puolelle. Olen kiinnostunut siitä mitä tapahtuu niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Aika näyttää mihin suuntaan työura opintojen myötä kehittyy, mutta urheilu tulee aina liittymään työnkuvaani.

– Työelämään sovellettavuus on opinnoissa tärkeää. Odotan opiskelijakollegojen tapaamista ja sen kautta syntyvää boxin ulkopuolista ajattelua. Toivon opinnoilta konkreettisia toimintamalleja sekä caseja, joita voimme ryhmissä ratkaista.

Opintoja ei Maasalon mukaan pidä hotkia liikaa kerralla ja ne kannattaa jaksottaa järkevästi.

– Työn ja opintojen vastapainona rentoutuminen tulee urheilun kautta. Kaukalo on hyvä kuntoilumuoto aktiiviuran jälkeenkin. Ihmissuhteet ovat myös tärkeässä roolissa. 

TEKSTI TANJA MINKKINEN KUVAT MIKKO VÄHÄNIITTY