Nykypäivänä opetusta tehdään yhä enemmän etänä tai monimuotona, jolloin esimerkiksi videomuotoisten oppimateriaalien pitää kuulua opettajan työkalupakkiin. JAMKissa asiaa on lähdetty helpottamaan perustamalla Digikeskus, joka on uudella konseptilla toimiva videotuotannon oppimiskeskus.

– Tässä on ideana se, että emme tarjoa pelkkää AV-palvelua, vaan tuemme ja autamme tekemisessä, järjestelmäsuunnittelija Jari Järvinen kertoo.

Digikeskus on varustettu mm. webinaaritiloilla sekä tuberoomeilla, joissa videosisältöjen tekeminen onnistuu matalalla kynnyksellä. Kynnystä madaltaa edelleen se, että keskuksen henkilökunta on paikalla perehdyttämässä laitteiden ja järjestelmien käyttöön.

– Autamme alkuun, mutta päätavoitteena tietenkin on, että opettajat innostuvat ja alkavat tehdä videosisältöjä itsenäisesti, kertoo verkkopedagogiikan suunnittelija Mari Varonen.

JAMKin opettajat ovat löytäneet Digikeskuksen tuberoomit ja osa käyttää niitä sujuvasti opetusmateriaalien tuottamiseen. Osaselitys voi olla siinä, että asia ei ole aivan uusi. Tuberoomia on pyöritetty JAMKissa jo pari vuotta. Tuberoom myös voitti vuonna 2018 valtakunnallisen opetusteknologian kilpailun eEemelin oppilaitossarjassa.

Yksi tuberoomeista on varustettu pleksiseinällä, johon voi kirjoittaa. Kuva käännetään automaattisesti esitystilanteessa niin, että teksti piirtyy katsojalle oikein päin.

Voiton jälkeen konseptia laajennettiin edelleen keskukseksi, jonka avajaiset pidettiin keväällä 2019. Samalla sana on levinnyt talon ulkopuolelle. Keskuksen ovet ovatkin käyneet tiuhaan.

– Täällä on käynyt todella paljon vieraita avajaisten jälkeen. Ei ehkä ihan päivittäin, mutta useita viikossa joka tapauksessa, Varonen arvelee.

Vieraat ovat pääosin suomalaisista korkeakouluista, mutta on keskusta käyty ihmettelemässä ulkomaita myötenkin.

– Kaukaisimmat ovat varmaan Singaporesta, Kiinasta ja Etiopiasta. Saatiin jo itse asiassa kutsu Etiopiaan tekemään sinne samanlainen keskus, Järvinen naurahtaa.

TEKSTI JA KUVAT ESKO PULLIAINEN