Elina Monthan, 47, aloittaa työpäivänsä massiivisen laiteseinän äärellä. Elina on työharjoittelussa testaajana sähkömittareiden etäluentaratkaisuja tuottavassa Landis+Gyrissä Jyväskylässä. Laiteseinään on ripustettu satoja etäluettavia sähkömittareita, joihin Elina kytkee työpäätteensä kaapelin ja tutkii laitteiden koodia ja niiden virheviestejä. Työharjoitteluun Elina on päätynyt JAMKin järjestämän Insinööristä ICT-insinööriksi -muuntokoulutuksen kautta.
– Kyllähän tämä on avartanut katsetta siitä, miten paljon kaikkialla ympärillämme on koodia. Tuollainen pieni, suunnilleen joka taloudesta löytyvä etäluettava sähkömittarikin on ”syönyt” sisäänsä massiivisen määrän koodia, Elina päivittelee.
Elina on oiva esimerkki siitä, että ohjelmistoalalle voi ohjautua myöhemmälläkin iällä. Elina lähti muuntokoulutukseen ilman aiempaa kokemusta ohjelmistoalasta.
– Kai se keski-iän kriisi voi oireilla näinkin! Serkkuni on ohjelmistoalalla, ja hän kysyi minulta kolme kysymystä: osaatko englantia? Tykkäätkö istua tietokoneella? Tykkäätkö tehdä tiimityötä? Kun vastaus kaikkiin näihin kysymyksiin oli joo, niin päätin hakea tähän muuntokoulutukseen, Elina kertaa.
Elinalla on tekninen tausta, sillä hän on valmistunut alun perin talonrakentajaksi 90-luvulla ja sen jälkeen yhdyskuntatekniikan insinööriksi. Sen lisäksi hänellä on koulunkäynnin ohjaajan ja artesaanin paperit. Töitä hän on tehnyt niin opetusalalla kuin hirsitalovienninkin parissa.
– Olen vähän kuin oman elämäni Aku Ankka. Margariinitehtaalla en sentään ole ollut töissä, Elina naurahtaa.
Kokemus monelta eri alalta ei itse asiassa ole pahitteeksi, kun puhutaan ohjelmistopuolen testaajan työstä. Insinöörin tausta tuo tarvittavaa teknistä osaamista, mutta hyvä testaaja on tehty muustakin kuin insinööriopinnoista.
– Testaajalta vaaditaan tietyn tyyppistä uteliaisuutta, kokonaisuuden hahmottamista ja asiakasnäkökulmaa. Näitä ominaisuuksia Elinalla on. Kyllä sen huomasi jo haastattelussa, että Elina on testaajatyyppiä, kertoo Elinan työharjoittelun esimies Jarkko Rytkönen.