Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Aleksi Pylkäs istui yrittäjyyden opintojaksolla, kun idealamppu syttyi. Pylkäs pohti miten mikrolevien avulla voisi suodattaa savukaasuja ja hengitysilmaa uuden tyyppisillä suodatinlaitteilla.

– Olen tehnyt mikrolevien kanssa lukuisia laboratoriotutkimuksia. Ensin oli selvitettävä, millaiset elinolosuhteet levän kasvuun tarvitaan ja millainen leväkannan pitäisi olla. Nykyiset levät on tilattu testattavaksi Floridasta asti. E-kolveissa kasvaa tälläkin hetkellä kolmea eri levälajiketta.

Laboratoriotestit ovat vain yksi osa tutkimusta. Lisäksi rakennetaan laitteiston prototyyppejä ja jopa täysin uusia laitteita.

– Olen viettänyt lukuisia tunteja aikaa protopajassa sekä kemian- ja rakennusautomaation laboratorioissa. Laitekehitykseen on tarvittu insinööriopintojen oppeja ja fysiikan opinnoista on myös ollut suuri hyöty.

Viimeisintä prototyyppiä ollaan parhaillaan rakentamassa JAMKin Biotalousinstituutissa.

Idean tiimoilta ollaan jättämässä myös patenttihakemusta. Idean jalostaminen kaupalliseksi tuotteeksi ei synny hetkessä. Se vaatii usein tuekseen tutkimustyötä, sparrausta ja rahoitusta. Aleksin tukena ovat olleet Yritystehdas, Future Factory ja Bioinnovaatioiden edistäminen (BIND) -hanke. Apuja on tullut niin taloudellisesti kuin sparrauksen muodossa. Myös patenttihakemuksen tekemiseen on luvassa apuja.

– Insinööriopinnot kulkevat tutkimustyöni rinnalla ja hankkeessa olen saanut suoritettua vuoden opintopisteet. Kokemuksellinen oppimistapa kuormittaa jonkin verran tavallista enemmän, mutta toisaalta se antaa mahdollisuuden valmistua aikaisemmin.

Aleksi pitää hyvänä, että JAMKissa on mahdollista suorittaa koko kaupallistamisprosessi ideatasolta aina kaupallistamiseen asti.

– Yrittäjyydestä kiinnostuneille, keksijöille ja innovoijille Future Factory on loistava tapa lähteä liikkeelle.

TEKSTI TANJA MINKKINEN KUVA MIKKO VÄHÄNIITTY

Ratkaisuja, ideoita, palvelukonsepteja

JAMK Future Factoryssa ratkotaan opiskelijavoimin aitoja työelämän haasteita. Toimeksiantoja saadaan yrityksiltä, TKI-hankkeilta ja projekteilta. Monialaiset opiskelijatiimit kehittävät valmentajien ja JAMKin asiantuntijatiimien ohjauksessa uusia ideoita, protoja, demoja, palvelukonsepteja ja innovaatioita toimeksiannosta riippuen.

Opiskelijatiimin osaaminen karttuu yhdessä tekemisen ja kokemisen kautta. Kokemuksellinen oppimistapa kehittää opiskelijan oppimistavoitteita ja kerryttää opintopisteitä. Myös opiskelijan innovaatio- ja yrittäjyysosaaminen karttuvat oppimiskokemuksen myötä.

Opiskelijalla on mahdollisuus lähteä kehittämään omaa ideaansa ja saada opiskelijatiimin sekä valmentajien tuki taakseen. Yrittäjyyttä aloittaville opiskelijoille on tarjolla tukitoimia.

Lue lisää