Maija Haaranen on koko ikänsä halunnut oppia uutta, haastaa itsensä ja jakaa saamaansa tietoa eteenpäin. Vastavalmistuneena hän lähti rohkeasti Keskon esimiesvalmennukseen. Oppi haettiin käytännön tehtävien kautta. Haaraselle kirkastui välittömästi, kuinka vaativasta tehtävästä on kyse: Ei ole helppo yhtälö tehdä tulosta ja samalla johtaa suurta joukkoa erilaisia työntekijöitä.

Keskolta Haaranen siirtyi tulosvastuulliseen esimiespestiin elintarviketeollisuuteen: se tarkoitti lisää haasteita, kehittymistä ja kovaa kaupantekoa.

– Tuottoa tuli ja henkilöstömäärät kasvoivat, parhaimmillani johdin 60 henkilöä, Haaranen muistelee.

Tuossa työssä hän kokee oppineena eniten ja saaneensa kohdata kaikki johtamiseen liittyvät haasteet – ja yhtä aikaa oman vajavaisuutensa. Business pyöri kyllä, mutta kuinka ihmisiin voisi vaikuttaa niin, että he olisivat mahdollisimman motivoituneita tekemään työtänsä hyvillä fiiliksillä, mietti Haaranen yhä useammin. Vastaus voisi löytyä hankkimalla osaamista ihmisten oppimiseen liittyen. Niin Haaranen päätyi JAMKin ammatillisen opettajakorkeakouluun. Siellä suoritettu opetusharjoittelu vahvisti tunnetta, että tulevaisuudessa hän haluaa opettaa ja jakaa kallisarvoista tietoa eteenpäin.

HAARANEN ALOITTI JAMKilla päätoimisena tuntiopettajana vuonna 2013, lehtoraatin hän sai keväällä 2014. Nyt hän opettaa mahdollisia tulevaisuuden johtajia verkon väityksellä ja luokkahuoneessa.

Haarasen opetusmetodit keräävät kiitosta:

– Etsin ja haen tietoa jatkuvasti ja uppoan teemoihin, joita opetan. Käytän opetuksessani erilaisia työkaluja, kuten oppimiskättä, jonka avulla tulevaisuuden johtajat hahmottavat, kuinka laaja käsite osaaminen on. Kehitän opintojaksoja joka vuosi opiskelijapalautetta hyödyntäen, Haaranen kertoo.

Maija Haaranen

Markkinoinnin ja myynnin asiantuntija, kouluttaja, yritysasiantuntija, uravalmentaja, ammatillinen opettaja.

Erikoisalaa henkilöstöjohtaminen, uravalmennus, yrityskonsultaatio johtamisen projekteissa sekä sosiaalinen media.

Piilotyöpaikkojen ja verkostoitumisen asiantuntija.

PERUSKURSSI PALJASTAA paljon. Opintojen alussa pidettävä johtamisen peruskurssi tarjoaa peruskäsitteitä, tietoa johtamistyyleistä ja vinkkejä siitä, mitä johtamistyö käytännössä on. Voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kokonaisuus antaa vahvan käsityksen siitä, onko opiskelijalla tahtotilaa kehittyä esimiehen tehtäviin. Kaikille pomon saappaat eivät sovi.

– Jos opiskelija ei tunnille tullessaan tervehdi, annan välittömästi palautetta, ettei näin voi toimia nyt eikä johtajana, Haaranen naurahtaa. Tämän päivän johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia kun ovat viestintätaidot.

– Ilman viestintäähän työnteko ei käytännössä olisi mahdollista. Ei myöskään yritysten sujuva toiminta ja menestyminen, hän jatkaa.

– Työyhteisö- ja johtamisviestinnällä on monia tehtäviä, kuten strategian jalkauttaminen, tavoitteiden asettaminen, suorituksen johtaminen ja palautteenvaihto.

TUNNEILLAAN HAARANEN haastaa opiskelijat tutkimaan itseään ja arvojaan. Omat vahvuudet pitää tunnistaa ja tunnustaa, että voi kasvaa hyväksi johtajaksi. Hän myös kertoo realistisesti johtajan arjesta: helppoa se ei missään nimessä ole. Alaisilta saatu palaute vie pahimmillaan yöunet.

JAMKISTA VALMISTUVILLE nuorille Haaranen muistuttaa, että nykypäivänä yksi tutkinto ei riitä. Kannattaa myös muistaa, että hyvin monenlaisista asioista voi oppia: vaikkapa harrastusten ja järjestötoiminnan myötä. Kannattaa tehdä sellaisia töitä, joista oikeasti nauttii, silloin työnteko motivoi enemmän ja takaiskuja kestää paremmin.

TEKSTI PAULIINA HIETALAHTI, KUVA MIKKO VÄHÄNIITTY