Yksi tutkimuskohteista, ohjelmistoyritys Vincit, on valittu kolme kertaa Suomen parhaaksi yritykseksi, ja lisäksi se on saanut myös Euroopan parhaan työpaikan tittelin.
– Vincitissä kaikilla työntekijöillä on halutessaan firman luottokortti. Se on rohkea veto ja esimerkki luottamuksesta henkilöstöä kohtaan, kuvaa Hakola.
Menestyvissä organisaatioissa sisäinen vuorovaikutus on toimivaa. Sen onnistumiseksi yritys panostaa niin työtiloihin kuin some-kanaviin. Tärkeimpänä toki ovat onnistuneet rekrytoinnit.
On varmasti ihmisiä, jotka eivät sovi tällaisiin työpaikkoihin; ne voivat vaikuttaa jopa kaoottisilta. Osa työntekijöistä haluaa tarkempia raameja. Jotta organisaatio menestyy, on henkilöstön oikeasti tunnuttava kuuluvansa sinne.
– Vähäinen hierarkia tarkoittaa myös sitä, että perinteisessä mielessä ajateltuja uralla etenemismahdollisuuksia ei ole. Henkilöt eivät etene urallaan saaden uusia titteleitä, vaan kehittymällä asiantuntijoina.
Menestyville organisaatioille on tyypillistä, että henkilöstö on hyvin itseohjautuvaa eikä organisaatio rajoita henkilöiden toimintaa.
– Vapauden vastapuoli on iso vastuu. Tutkimissamme yrityksissä paine on kova, koko ajan tulee tehdä priimaa. Asiakas käytännössä päättää, onko yrityksellä jatkoa, ja työntekijät ovat tästä tietoisia. Asiakastyytyväisyys ohjaa tekemistä, Hakola sanoo. Suhtautuminen ongelmiin vaikuttaa myös menestymiseen. Perinteinen organisaatio tarttuu ongelmiin vasta kun tilanne kriisiytyy, mutta menestyvä organisaatio ennakoi ja tarttuu ongelmiin ripeästi.
TEKSTI PAULA PASANEN, KUVA MIKKO VÄHÄNIITTY