Työpaikaksi valikoitui OperaGrill, veden päällä kelluva terassiravintola, joka palvelee sesonkina turisteja, taiteilijoita ja paikallisia asukkaita. Oopperagrillin omistaja Kari Hiltunen pyysi tuttavaansa Kimmo Ahoa auttamaan ravintolassaan pahimpana ruuhkaaikana.

– Sesonkiravintoloissa tehdään töitä täysillä vaikka kellon ympäri. Tykkään siitä, että on hektistä, Aho pohtii. Jyväskylässä mies on toteuttanut intohimoaan muun muassa Jyväskylän MM-rallien aikaan.

Aho halusi käyttää kesälomaansa työntekoon, koska perinteinen opetustyö poikkeaa paljon käytännön ravintolatyöstä, ja uusia haasteita vastaanottamalla taidot eivät ruostu. Tuhansia juhlijoita houkuttelevat Savonlinnan oopperajuhlat antoivat myös keinon seurata aitiopaikalta, kuinka isoa, perinteikästä tapahtumaa organisoidaan.

 

Opettaja
lähti oppipojaksi

Sadat JAMKin opiskelijat paiskivat menneen suven töissä, mutta harvemmin kesäduunissa nähdään opettajaa.

TYÖNTEON OHESSA Aholla oli aikaa havainnoida sesonkiravintolan alati vaihtuvia trendejä. JAMKin restonomikoulutuksessa voi erikoistua kestävään gastronomiaan, jonka opinnoissa paneudutaan ruokatuotantoketjuun alusta loppuun. Sen vivahteet kiinnostavat Ahoa suunnattomasti.

– Oli ilahduttavaa huomata, että savonlinnalaiset tavarantoimittajat olivat luotettavia ja raaka-aineet laadukkaita, hän pohtii.

Kun nykyään puhutaan paljon lähiruoasta jopa alleviivaten, Savonlinnassa sen käyttö oli itsestäänselvyys. Jos läheltä jotain saadaan, niin se myös otetaan: rauhoitettu Saimaan nieriä enokoskelaiselta kalantuottajalta ja liha naapuritilalta.

SUURIN MUUTOS sitten viimeisimmän Ahon työharjoitteluvisiitin oli tapahtunut lihan kypsentämismenetelmissä: OperaGrillin sydän oli puuhiiligrilli. Aho on huomannut, että myös muualla Suomessa korkealaatuiset pihviravintolat ovat alkaneet niitä käyttää. Sekin on varsin vihreä valinta perinteisen hellan rinnalla. Vihreiden arvojen rinnalla Ahoa viehätti myös paikan ilmapiiri ja tasa-arvo henkilöstön kesken.

– Pienessä paikassa yrittäjä ja esimiehet joutuvat tekemään töitä laidasta laitaan. Se vaikuttaa vahvasti yhteishengen syntymiseen. Ei voi olla sellaista ajattelua, että Kesämuistoja kelluvasta ravintolasta tämä on mun työ ja toi sun, Aho miettii. Oopperagrillin pienessä keittiössä tiskasi se, kuka ehti, erillistä vuorolistaa ei tarvittu.

KIMMO AHON ei tarvitse kauaa miettiä, kun häneltä kysyy, millainen on hyvä ravintolan johtaja.

– Hänellä on riittävä koulun penkiltä hankittu osaaminen ja kokemuksen kautta hankittu varmuus, se antaa alaisille tunteen siitä, että tämä on hyvissä käsissä.

Ei myöskään yhtään haittaa, jos pomolta löytyy huumorintajua, nopeaa reagointikykyä ja tilanneherkkyyttä.

– Tilanteet voivat muuttua hetkessä ja niihin tulee reagoida nopeasti, pelisilmää vaaditaan. Erilaisten ihmisten kanssa pitää tulla toimeen, olivat he sitten alaisia tai asiakkaita, Aho sanoo.

Näitä oppeja lehtori haluaa jakaa edelleen opiskelijoilleen. Ehkäpä jonain päivänä opetellaan myös kypsentämään lihaa puuhiiligrillillä. 

TEKSTI PAULIINA HIETALAHTI, KUVAT JAANA KOMULAINEN