Vauvojen värikylpy -työpajan toiminta on kehitetty kymmenisen vuotta sitten Porin lastenkulttuurikeskuksessa. Sen keskeiset toimintaperiaatteet perustuvat värien ja materiaalien moniaistiseen kokemuksellisuuteen ja elämyksellisyyteen, vuorovaikutukselliseen työskentelyyn ja hetkessä olemiseen. Kyseessä on suomalainen keksintö, josta porilaiset ovat ylpeitä – ja tarkkoja. Värikylpytunteja saavat pitää vain siihen koulutetut ohjaajat.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikkikasvatuksen lehtori Leena Pantsu on vienyt metodin piirun verran pidemmälle.

– JAMKissa kehitetty värikylpymuskari on vauvaperheille suunnattu musiikillinen ja kuvataiteellinen toimintamuoto. Tunneilla käytetään monipuolisesti eri työtapoja, kuten laulua, soittoa ja liikettä edeten materiaalien, värien ja valon kokemiseen, tunnusteluun ja havaitsemiseen ja lopulta myös itse tuotettuun jälkeen, Leena kertoo.

Värikylpyyn kuljetaan laulun ja leikin kautta, tietää JAMKin musiikkikasvatuksen lehtori Leena Pantsu.

VÄRIKYLPYMUSKARI kestää 45 minuuttia. Aluksi lämmitellään ja motivoidutaan maalausteemaan musiikin, laulujen, lorujen ja katselun kautta. Vauva saa kosketella vaikkapa pehmeää lelua ja soittaa soitinta. Tuokio päättyy värikylpyyn eli maalaamiseen yhdessä oman aikuisen kanssa.

Jo hyvin pienet vauvat, jopa neljästä kuukaudesta ylöspäin, pääsevät taiteilemaan. ”Maalit” ovat eri tuntuisia: on lämmin ja liukas punajuurikiisseli, kylmien jääpalojen sisällä on maissintähkiä, kosteasta porkkanaraasteesta jää kaunis väri, persiljan tuoksua ei voi vastustaa. Kaikki värit ovat luonnonvärejä ja näin ollen myös turvallisia. Lapset saavat hyvänolon tuntemuksia suun ja muiden aistien kautta.

– Vauvat ovat vaippasillaan. He pääsevät kokonaisvaltaisesti ja moniaistisesti eläytymään erilaisten värien, materiaalien ja äänien maailmaan, Leena kuvailee.

Ihanteellinen ryhmäkoko on 6–8 vauvaa huoltajineen. Tuokiosta nauttii niin aikuinen kuin lapsi, se on sosiaalinen tapahtuma kaikille.

– Vauvojen keskittymiskyky vaihtelee, joku on heti rohkea ja mukana kaikessa, osa miettii ja harkitsee, Leena pohtii.

JAMKIN MUSKARISTUDIOSSA kehitetään aktiivisesti uusia tapoja toteuttaa musiikkikasvatusta. Myös JAMKin varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijat ovat tiiviisti mukana värikylpymuskarin toiminnassa opetusharjoittelun tai opinnäytteiden teon merkeissä.

Teksti: Pauliina Hietalahti, Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jaa

Aiheeseen liittyvää

Muskaristudio

Laulua, soittoa, tanssia ja iloista yhteismusisointia Muskaristudiossa. Musiikkileikkikoulusta löydät lapsellesi ja itsellesi monipuolista musiikkitoimintaa. Ryhmiä on 0-8-vuotiaille lapsille.