jamk.fi

JAMKista valmistunut restonomi Anssi Riihimäki työskentelee Suomen parhaassa ravintolassa, Ravintola Olossa, vuoromestarina.

– Urani alkoi Hildénin laivalta Jyväskylässä, kesätyöni oli laivan ravintolakokkina.

Sen jälkeen Anssi on työskennellyt lukuisissa ravintoloissa ympäri Suomen sekä Belgiassa, kokkiuraa on nyt takana 10 vuotta. Uudet haasteet ja kokemukset sekä tutustuminen alan huippuihin ovat motivoineet Anssia.

– Haluan tulla yhtä hyväksi kuin nämä ammattilaiset ympärilläni.

Anssi Riihimäki. Ikä 30 v. Vuoromestari, ravintola Olo, Helsinki. Valmistui restonomiksi JAMKista 2013. Aiempi koulutus: kokki, JAO.

Pöytähopeat out, luonnollisuus in.

NYKYÄÄN KAIKKI paikat pyrkivät olemaan rentoja, eikä pukukoodeja juurikaan enää ole. Valkoiset pöytäliinat, tiukat kravatit ja pöytähopeat eivät ole tätä päivää. Myös Michelin-tähden omaavassa ravintola Olossa saa olla rento meininki.

– Nyt keskitytään ruokaan, ihmisiin ja kodikkuuteen. Kolme tärkeintä asiaa ruoanlaitossa ovat kuitenkin edelleenkin maku, maku – ja maku, kuvailee Anssi.

Skandinaavisuus, minimalismi, luonnollisuus ja aitous ovat tätä päivää maailmalla.

– Kasvisten käyttö on lisääntynyt, ja kerman käyttö vähentynyt huomattavasti, hän jatkaa.

Ravintolasyömisestä on toisaalta tullut arkisempaa, toisaalta asiakkaat hakevat kokemuksellisuutta. Ruokamatkailu ja kiinnostus uusiin makuelämyksiin on lisääntynyt.

TÄNÄ PÄIVÄNÄ ruoan alkuperä ja ruokaketjun tunteminen on tärkeää. Ravintola Oloon raaka-aineet tulevat noin sadalta toimittajalta, pääosin kotimaisilta, mutta talvella joudutaan turvautumaan ulkomaisiinkin.

– Olisi hienoa, että ravintoloitsija saisi raaka-aineet omasta puutarhastaan, mutta käytännössä tämä on hyvin haastavaa ja kallista. On kuitenkin tärkeää tuntea raaka- aineiden tuottajat, ja jos mahdollista, olla mukana kehittämässä raaka-aineita, kertoo Anssi.

Anssi muistaa kuulleensa esimerkin, jossa kanoille on syötetty chiliä, jotta on saatu kehitettyä punaisia kananmunia. Kana kun ei tunne chilin makua, eikä näin ollen kärsinyt tästä tuotekehityksestä.

SUOMALAISET TOTTUVAT säännölliseen lounastamiseen jo kouluaikanaan. Ei siis ihme, että myös suomalaiset työntekijät ovat ahkeria lounastajia.

– Esimerkiksi Tanskassa on enemmän sellainen smörrebröd-kulttuuri, tietää Anssi.

Työpaikkalounastamisessa yleensä on tärkeää ravintolan sijainti ja palvelun nopeus.

– Lounaat ovat keventyneet, Helsingissäkin on nähtävissä, kuinka salaattibuffat ja keittolounaat ovat todella suosittuja. Friteerattua ruokaa tai hiilihydraattipommeja ei kaivata, kertoo Anssi.

Työpaikkalounaan paikaksi Ravintola Olo ei ehkä ole tavallisin valinta. Lounas maksaa noin 50 euroa ja paikat varataan yleensä etukäteen. Sijainti presidentinlinnan vieressä ja ravintolan saamat arvostetut palkinnot takaavat kuitenkin, että Ravintola Oloon riittää asiakkaita.

Teksti: Paula Pasanen, Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen & Ravintola Olo

Aiheeseen liittyvää

Restonomiksi verkossa, kestävä gastronomia

Oletko utelias ruuasta kiinnostunut muutoksen tekijä? Matkailu- ja palveluliiketoiminnan monimuotototeutuksessa erikoistut kestävään gastronomiaan. voit opiskella tutkinnon verkossa!

Uutiset

Vastuullisen matkailun koulutusta kehitetään valtakunnallisessa yhteistyössä

Suomeen suuntautuva matkailu kasvaa kovaa vauhtia ulkomaisten yöpymisten lisääntyessä yhteensä 14% vuonna 2017 edellisvuoteen verrattuna. Samaan aikaan ilmastonmuutos etenee korostaen matkailun ympäristöllisiä vaikutuksia ja lisäten matkailun sopeutumistarvetta. Myös matkailijoiden arvot ovat muutoksessa kohti kestävämpiä ja vastuullisempia valintoja. Matkailuelinkeinossa toimivilta vaaditaan kykyä ja osaamista toimia uudella tavalla. Kehityspaineita kohdistuu siis myös matkailun vastuullisuutta korostavaan koulutukseen.

Uutiset

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu tänäkin vuonna kiinnostava hakukohde

Ammatillisten opettajakorkeakoulujen haku päättyi 29. tammikuuta. Alustavien tietojen mukaan Suomen viiteen ammatilliseen opettajakorkeakouluun tuli tänä vuonna yhteensä 4683 hakemusta eli hakijoita oli liikkeellä lähes täsmälleen saman verran kuin viime haussa, tammikuussa 2018.

Näytä lisää