Sports Lab Jyväskylä tarjoaa kuntotestausta ja urheilufysioterapeutin palveluja kuntoilijoille, aktiivi- ja kilpaurheilijoille sekä urheiluseuroille ja yrityksille. Kuntotestien tärkeimpiä anteja on tarkkojen sykealueiden kartoittaminen laadukasta harjoittelua varten.

Sports Labin kuntotestien kirjo on laaja. Oikea testi valitaan asiakkaan liikunta-aktiivisuuden ja tarpeen mukaan. Useimmiten testataan juoksumatolla, pyörällä tai soutulaitteella, mutta testin voi tehdä myös ulkona maastossa. Kuntotestien tärkein anti urheilijalle ja kuntoilijalle on muun muassa tarkkojen sykealueiden kartoittaminen laadukasta harjoittelua varten.

– On tärkeää ohjata liikkumaan oikealla sykealueella. Tyypillisin virhe on harjoitella liian korkeilla sykkeillä, jolloin liikunnan mielekkyys helposti katoaa, Sports Labin urheilufysioterapeutti Juuso Sillanpää painottaa.

Monet aktiiviliikkujat haluavat testata kuntonsa kehittymistä säännöllisesti 2-4 kertaa vuodessa. Kuntoilijatasolla tarjotaan testin pohjalta myös valmennuspalveluja, Juuso jatkaa.

Juosten tehtävässä maksimaalisen hapenottokyvyn testissä määritetään asiakkaan kestävyyskunnon eri osa-alueiden kuntotaso. Testissä otetaan kolmen minuutin välein sormenpääverinäyte, josta mitataan veren laktaatti- eli maitohappopitoisuus. Laktaattipitoisuuden avulla selvitetään elimistön kuormitustaso eri juoksunopeuksilla. Sen perusteella saadaan oikeat sykealueet harjoitteluun.

URHEILUFYSIOTERAPIALLA PYRITÄÄN tunnistamaan kehon liikehallinnan tila ja ennaltaehkäisemään urheiluvammojen syntymistä. Palveluja osataan nykyisin kysyä yhä enemmän jo ennen varsinaisten ongelmien ilmaantumista.

– Teemme erilaisia kehonhallinnan kartoituksia ja testaamme liikkumista ja suoritustekniikkaa harrastajan omassa lajissa. Tarpeen mukaan mietimme korjaavia oheisharjoitteita urheilu- ja liikuntavammojen ehkäisemiseksi. Autamme tietysti myös jo syntyneiden vammojen hoidossa ja kuntoutuksessa, Juuso sanoo.

SPORTS LAB TARJOAA myös valmiita paketteja. Tämän syksyn uutuus on kestävyyskuntokoulu SYKEKLUBI, jossa harjoitellaan monipuolisesti ryhmässä. Lajit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan ja välillä pysähdytään kuulemaan liikuntaan, ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyviä luentoja.

Kuntokoulun jäsenyys kestää kolme kuukautta kerrallaan, mutta jäsenyyttä voi jatkaa edellisen jakson päätyttyä. Näin pääsee seuraamaan kunnon kehitystä pitkällä aikavälillä. Seuraava SYKEKLUBI- ryhmä starttaa tammikuussa 2016.

– SYKEKLUBIin sisältyy alkukuntotesti ja henkilökohtainen harjoitusohjelma sekä yhteistreenejä, joissa harjoitellaan eri liikuntamuodoin kehoa kuormittaen, kehon liikehallintaa ja lihaskuntoa kehittäen. Samanlainen kokonaisuus on tarjolla myös yrityksille, joissa tämän tyyppiset palvelut on otettu hyvin vastaan, Juuso kertoo.

Teksti: Katri Kunelius, Kuvat: iStock ja Niina Karstunen

Sports Lab Jyväskylä

Sports Lab Jyväskylän toiminnan taustalla on KIHUn, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteinen kehittämishanke, jonka tarkoituksena oli kehittää testaus-, valmennus- ja fysioterapiapalveluja tarjoava yksikkö. Sports Lab Jyväskylä aloitti toimintansa syksyllä 2014 ja toimii KIHUn tiloissa Hipposhallilla, Rautpohjankatu 6:ssa.

LISÄTIETOJA: www.sportslab.fi

Jaa