PALOMIEHEN TYÖ vaatii erinomaista kuntoa niin fyysisesti kuin henkisesti.
Fyysisen toimintakyvyn arviointiin on käytössä valtakunnallinen FireFit -testausjärjestelmä, joka kattaa muun muassa lihaskuntotestin, maksimaalisen hapenottokyvyntestin ja savusukellusratatestin.
– Henkilöstö, varsinkin nuorempi polvi, on todella motivoitunutta hoitamaan omaa kuntoaan ja kehittämään ammattitaitoaan. Useat liikkuvat ja osallistuvat urheilutapahtumiin. Useimmiten myös viestintä- ja vuorovaikutustaidot hyviä, mikä puolestaan edistää työyhteisön toimintaa. Joillakin kuitenkin on haasteita elämänhallinnassa tai oman kunnon ylläpitämisessä, kertoo työhyvinvointisuunnittelija Esa Vauhkonen.
Palomiesten työvuoroon kuuluu muutama tunti treeniaikaa: käytössä on kuntopyöriä, soutulaitteita ja muita kuntoiluvälineitä. Pihalla voi pelata tennistä, ja toki palolaitosta voi lenkkeillä ympäri, mutta kauemmaksi ei voi mennä, koska hälytyksen tullessa täytyy olla minuutissa lähtövalmiina.
Henkisen hyvinvoinnin kehittämiseksi Keski-Suomen pelastuslaitos on mm. mukana tutkimuksessa, jossa vertaillaan pelastusmiesten ja urheiluvalmentajien työhön liittyviä voimavaratekijöitä ja kehitetään uusia toimintamalleja jaksamiseen.
– Kuormittavien tilanteiden jälkeen tarjoamme purkukeskustelutoimintaa, mutta siihen ei ole suurta kysyntää, tietää Esa.