Istuminen tappaa, on todettu monessa tutkimuksessa. Silti kävelykokoukset ovat harvinaisia.

Vaikka Suomi kipeästi kaipaa uusia innovaatioita, on organisaatioissa pidättäydytty melko perinteisiin tapoihin kokoustaa. Kävelykokous on yksi helppo tapa monipuolistaa ja uudistaa kokouskäytäntöjä. Liike parantaa innovaatiokykyä ja ulkoilu vähentää stressiä.

JAMKin opettaja Anne Törn on aiemmin työskennellyt luontolähtöisten hyvinvointipalveluiden parissa, ja hänen mukaansa kävelykokoukset ovat oiva keino lisätä työhyvinvointia.

– Kuten muulloinkin kokouksessa, kävellessä noudatetaan asialistaa ja kokouksesta kirjoitetaan muistio. Puheenjohtaja pitää huolen, että asiassa edetään tavoitteellisesti. Tärkeimmät asiat voidaan pysähtyä kirjaamaan muistiin matkan varrella, mutta joskus tekee hyvää vain keskustella ja kuunnella, kertoo Anne.

Irti puuduttavista kokousrutiineista

Kävelykokouksen etuja:

  • Liike parantaa innovaatiokykyä
  • Sydämen syke alenee
  • Stressitaso alenee
  • Mieliala kohenee

Kävelykokousta voi myös käyttää osana kokousta. Tietyt asiat voidaan käsitellä aluksi kävellen ja sitten palata sisätilaan jatkamaan esitystekniikkaa vaativien kohtien käsittely. On myös syytä kyseenalaistaa, tarvitsemmeko kaikkia niitä powerpoint- esityksiä, joihin olemme tottuneet.

Kävelykokouksessa kävelyvauhti pidetään hitaana ja tarvittaessa myös pysähdytään. Matkan pituus ei ole oleellista, vaan kokouksen kesto määräytyy käsiteltävien asioiden mukaan.

– Reittiä ei välttämättä tarvitse suunnitella tarkkaan etukäteen, mutta itse ainakin valitsisin reitin, jossa ei ole paljon liikenteen melua. Luonto ja hiljaisuus, esimerkiksi veden läheisyys, ovat itsessään ideointia edistäviä elementtejä, kuvaa Anne.

Teksti: Paula Pasanen, Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen