26.9.2014

Omalla tavalla matkailualalla

Revontuli ja Savutuvan Apaja ovat pitkään omaa tietään kulkeneita keskisuomalaisia matkailualan perheyrityksiä, jotka tunnetaan koko maassa. Molemmat ovat myös JAMKin kumppanuusyrityksiä.

Teksti ja kuvat Ismo Myllylä

Jyväskylän Haapaniemessä Päijänteen rannalla toimiva Savutuvan Apaja tunnetaan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja hyvästä palvelusta. Hankasalmen­ aseman tuntumassa sijaitseva Revontuli on puolestaan kasvanut parissa vuosikymmenessä monipuoliseksi viihde- ja hyvinvointikeskukseksi.

Revontuli tarjoaa menoa ja lepoa
Revontuli sai alkuna vuonna 1993, kun yrittäjä Markku Kinnunen osti silloisen Hankamotellin. Sen jälkeen toiminnan kehittämiseen on investoitu miljoonia euroja.

"Olemme kehittäneet Revontulesta hyvinvointikeskusta, joka tarjoaa menoa ja lepoa ympäri vuoden. Suuria investointeja olemme tehneet noin seitsemän vuoden välein", kertoo Revontulen toimitusjohtaja Tiia Valkama, Markku Kinnusen tytär.

Viimeisimmän suuren investoinnin tuloksena Revontuleen avattiin keväällä 2014 Bowling Diner, jossa yhdistyvät periamerikkalaiseen tyyliin keilahalli ja hampurilaisravintola. Valkaman mukaan kyseessä oli heille vähän erilainen investointi, jolla asiakkaiksi tavoiteltiin myös lähiseudun asiakkaita.

"Pääosa meidän asiakkaistamme on yrityksiä tai yhteisöjä sekä viikonloppuisin tanssijoita tai golfin harrastajia, jotka tulevat hyvin laajalta alueelta. Onkin hienoa, että Bowling Diner on houkutellut Revontuleen lähialueen perheitä keilaamaan, syömään ja viihtymään".

Savutuvan Apajan ainutlaatuista tunnelmaa
Markku ja Marjatta Apponen perustivat Savutuvan Apajan 1980-luvun alussa. Nykyään yrityksessä työskentelevät myös tytär Miina-Maria Ayala ja poika Mikko Apponen.

Muun muassa oppilaitosyhteistyöstä yrityksessä vastaava Ayala sanoo Savutuvan Apajan olleen aina osa hänen elämäänsä. Hänellä on myös selvä käsitys siitä, mitkä ovat yrityksen vahvuudet.

"Vanhat keskisuomalaiset talonpoikaisrakennukset Päijänteen rannalla tarjoavat hienot puitteet juhlille, kokouksille ja muille kokoontumisille. Kun siihen yhdistetään laadukas ja henkilökohtainen palvelu, pystymme tarjoamaan asiakkaillemme ainutlaatuisen tunnelman. Tästä pidämme kiinni, vaikka mietimme ja haistelemme myös uusia mahdollisuuksia."

Yhteistyötä JAMKin kanssa
Sekä Savutuvan Apaja että Revontuli ovat tehneet pitkään yhteistyötä JAMKin kanssa. Molemmille ryhtyminen kumppanuusyritykseksi oli luontevaa jatkoa tälle yhteiselle historialle.

"Olen innostunut oppilaitosyhteistyöstä. Meidän osaltammehan kyse on ollut tähän saakka ennen kaikkea työharjoittelupaikkojen tarjoamisesta, mistä kokemukset ovat olleet hyviä. Kumppanuussopimus tarjoaa yhteistyöhön uusia mahdollisuuksia", Ayala arvioi.

"Meillä on JAMKin kanssa yhteistä historiaa jo 1990-luvun lopulta lähtien. Yhteistyön muodot ovat vaihdelleet tarpeistamme riippuen. Apua olemme saaneet esimerkiksi toiminnan kehittämiseen ja meille tärkeiden palvelujen konseptointiin", Valkama kertoo.

Savutuvan apaja

  • Markku ja Marjatta Apponen perustivat vuonna 1981.
  • Tarjoaa tilauksesta laadukkaita ja monipuolisia ravintola- ja kokouspalveluja, mahdollisuuden saunomiseen rantasaunoissa sekä majoituspalveluja vuoden jokainen päivä.
  • Alueella on yli 30 keskisuomalaista vanhaa talonpoikaisrakennusta.
  • 4 omaa  ja 4 palkattua työntekijää.

Revontuli

  • Toiminta alkoi 1993, kun yrittäjä Markku Kinnunen osti Hankamotellin.
  • Viihde- ja hyvinvointikeskus, joka tarjoaa majoitus-, ravintola- ja kokouspalveluja sekä monipuolisia ohjattuja aktiviteetteja. Käytössä muun muassa oma 18-reikäinen golfkenttä, keilarata sekä rantasaunat ja porealtaat.
  • Eturivin artistit esiintyvät Revontulen tanssilavalla säännöllisesti.
  • Työntekijöitä noin 20 ja kesällä sesonkiaikana yli 30.

Miina-Maria Ayalalle Savutuvan Apaja on tuttu ympäristö lapsesta lähtien.

Systemaattista yhteistyötä

Kumppanuusyhteistyö on JAMKin ja yrityksen välistä pitkäaikaista ja kokonaisvaltaista yhteistyötä. Sen tavoitteena on kehittää yhteistyön systemaattisuutta, tuoda laaja-alaisia ratkaisuja yrityksen tarpeiden ja JAMKin tarjonnan yhteensovittamiseksi sekä mahdollisesti rakentaa uusia yhteistyön muotoja.

Kumppanuusyrityksen kanssa tehdään kumppanuussopimus, jossa määritellään yhteistyön muodot sopimuskaudella.

Lisätietoja JAMKin kumppanuusyhteistyöstä:
Yrityspalvelu­asiantuntija Antero Kivelä, 0400 865 195.

Toimitusjohtaja Tiia Valkama sanoo­, että Revontulen keväällä avattu Bowling­ Diner yhdistää keilahallin ja hampurilaisravintolan aitoamerikkalaiseen tyyliin.

Takaisin