Tuplayrittäjä kehittää hyvinvointiteknologiaa

"Kasvuyrityksen kehitysvaiheiden seuraaminen on opettavainen prosessi"

Teksti ja kuvat Timo Sillanpää

Mika Lähteenmäki (29) perusti hyvinvointiteknologian tutkinto-ohjelmasta insinööriksi (amk) valmistuttuaan Wellness Engineering Oy:n, joka tarjoaa kiinteistöille kodinohjausjärjestelmiin perustuvia älykotipalveluja. Palvelut sisältävät markkinoilla jo pitkään ollutta teknologiaa, jonka avulla voidaan keskitetysti ohjata esimerkiksi omakotitalon lämmitystä, ilmastointia ja valaistusta.

Sähköasentajana ennen amk-opintoja työskennellyt Lähteenmäki perusti ensimmäisen yrityksensä, jotta hänellä olisi taloudelliset mahdollisuudet jatkaa JAMKissa aloittamaansa liikeanalyysin tuotekehitystä. Lähteenmäen mukaan tuotekehitystyön alla olevan liikeanalyysin toteutusmenetelmä on lajissaan ainutlaatuinen. Innovaatio on tarkoitus kaupallistaa elokuussa 2014 perustetun Welitech Oy:n kautta.

”Liikeanalyysipalvelu tuottaa mittausdataa kuntoutuksesta ja sen vaikuttavuudesta. Samalla kun olen rakentanut älykotijärjestelmiä, olen neuvotellut Welitechin liiketoimintaan liittyvästä rahoituksesta ja hionut liikeideaa kokeneiden yritysvalmentajien sekä terveydenhuollon ammattilaisten tuella. Olen jatkanut yhteistyötä myös JAMKin asiantuntijoiden kanssa.”

Suomen suurimmat sairaalat ovat suostuneet Welitechin pilottikohteiksi, ja yhteyksiä on luotu ulkomaillekin, kuten Ruotsiin, Singaporeen ja Englantiin.

”Vanhempani ovat yrittäjiä, mikä varmasti vaikutti siihen, että oman yrityksen perustaminen oli mielessä jo aloittaessani insinööriopinnot. Lisäksi työelämä on muuttunut projektimaiseksi, mikä tukee työllistymistä oman yrityksen kautta”, kertoo Uuraisilta kotoisin oleva Lähteenmäki.

JAMKista alku kahdelle yritykselle
Lähteenmäki toteaa, että ilman ammattikorkeakouluopintoja hän ei olisi uskaltanut lähteä rakentamaan uuteen innovaatioon perustuvaa kasvuyritystä.

”JAMKissa keskityin erityisesti tuotekehitykseen. Varsinkin hautomotyöskentely oli antoisaa ja toi kokemusta muun muassa oman liikeidean esittelystä bisnesmaailman konkareille. Ilman niitä kokemuksia neuvottelut Welitechin liiketoiminnan rahoituksesta olisivat olleet mahdottomia. Lisäksi opiskeluaikana sain 5 000 euroa Tuoteväylä-rahoitusta, mikä mahdollisti tuotekehityksen ja teknologian testaamisen.”

Yritysten tukikohta sijaitsee Kinkomaan Vitapoliksessa, mutta Lähteenmäki itse asuu Helsingissä. Suunnitelmissa on keskittää Welitechin tuotekehitys Kinkomaalle, jonne keskittyy tulevaisuudessa erilaisia hyvinvointialan yrityksiä.

Lähteenmäki aikoo jatkaa myös ”leipäyrityksensä” Wellness Engineering Oy:n kehittämistä ja uskoo yrityksen maltilliseen kasvuun, sillä kiinteistöautomaatio yleistyy myös tavallisissa kodeissa.

Suurimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin Welitechiin.

”Haaveena on, että Welitech lähtee voimakkaaseen kasvuun ja menestyy kansainvälisillä markkinoilla. Kasvuyrityksen kehitysvaiheiden seuraaminen on opettavainen prosessi.”

Mika Lähteenmäki keskittää yritystensä tuotekehityksen Kinkomaan Vitapolikseen, johon on rakentumassa hyvinvointialan yritysten keskittymä.

Takaisin