8.10.2014

Hyppy hyvinvointiin kantaa pitkälle tulevaisuuteen

JAMK tarjoaa yrityksille erilaisia palvelutuotteita, jotka räätälöidään yritysten tarpeiden mukaan. Työhyvinvointiin on suunnattu kaksi erilaista palvelukokonaisuutta.

Teksti Pia Tervoja, Kuvat Jani Pyykkönen

Komasin Jere Kyllönen ja Jukka Kauppinen heittävät yläfemmat taukojumppaa ohjanneiden opiskelijoiden, Emma Virtasen ja Elisa Männistön, kanssa.

 ”Työhyvinvointipäivä on henkilöstölle konkreettisin tapa osoittaa, että johto välittää heidän jaksamisestaan”, sanoo Komas Oy:n talouspäällikkö Niina Sipinen.

Konepajateollisuuden järjestelmätoimittajan Komas Oy:n näkökulma työhyvinvointiin on kokonaisvaltainen. Työssä jaksaa, kun fyysinen hyvinvointi on huomioitu, työssä viihdytään ja työtehtävät ovat mielekkäitä sekä motivoivia.

Tänä vuonna yrityksen kesäkausi käynnistettiin työhyvinvointipäivällä, johon osallistui kolmesta eri Komasin toimipaikasta yhteensä 190 henkilöä.

”Työhyvinvointipäivä on henkilöstölle konkreettisin tapa osoittaa, että johto välittää heidän jaksamisestaan. Teemapäivän toteuttajaksi valikoitui Jyväskylän ammattikorkeakoulu, joka suunnitteli ja organisoi päivän”, talouspäällikkö Niina Sipinen kertoo.

Luennot ja kalvosulkeiset eivät tulleet kyseeseen, joten JAMK toteutti toiminnallisen päivän. Työntekijät pääsivät itse osallistumaan ja kokeilemaan uusia asioita. Henkilöstö sai kiertää rasteilta toisille tutustuen muun muassa eri liikuntalajeihin ja omaa jaksamista lisääviin asioihin. Mukaan tarttui myös ensiaputaitoja. Päivä päätettiin yhteisellä illanvietolla.

Sipisen mukaan henkilöstö antoi päivästä positiivista palautetta. Työtekijät kokivat tärkeäksi sen, että päivä oli yhteinen koko henkilöstölle.

”Minäkin sain osallistua rasteihin, kuten kaikki muutkin, kun käytännön järjestelyt olivat JAMKin ihmisten harteilla”, Sipinen kiittää ja lisää, että jatkossa työhyvinvointipäiviä järjestettäneen säännöllisesti ja kumppanina jatkaa JAMK.

Myös pitkäkestoista valmennusta
JAMK tarjoaa yrityksille ja yhteisöille kahta työhyvinvoinnin palvelukokonaisuutta.
”Hyppy hyvinvointiin toimii alkustarttina ja ajatusten herättelijänä. Päivään voi sisällyttää esimerkiksi erilaisia terveyden ja hyvinvoinnin mittauksia, liikuntatuokioita, tietoiskuja ravinnosta, rentoutumisharjoituksia sekä luovaa toimintaa”, kertoo projektikoordinaattori Toni Pekkola.

Starttipäivien lisäksi JAMK järjestää tavoitteellisia valmennusprosesseja, joissa voidaan keskittyä joko henkiseen tai fyysiseen puoleen.

”Valmennuksen toteutumista­ seurataan erilaisin mittauksin ja kartoituksin. Muun muassa Firstbeat-hyvinvointianalyysi antaa tietoa työn kuormittavuudesta ja unen aikaisesta palautumisesta. Yritykset voivat hyödyntää myös huippu-urheilijoille suunniteltuja testauksia”, Pekkola sanoo.

Hänen mukaansa kaikki palvelut ovat yrityskohtaisesti räätälöitävissä ja suunnittelussa huomioidaan aina yrityksen arvot ja tausta. Tarvittaessa palvelutuotannossa hyödynnetään JAMKin­ henkilöstön ja opiskelijoiden lisäksi ulkopuolisia toimijoita.

Lisätietoja: www.jamk.fi/tyohyvinvointi

Fysioterapeuttiopiskelija Krstiina Kantola etsii Miikka Jämsenin kipupisteitä.

Lauri Tarhanen ja Paolo Mazzei testaavat frisbee-taitojaan.