Risteilyjen aikana kertyvät jätekuormat ovat valtavia. 3 300 matkustajaa kuljettavalla risteilyaluksella sekajätettä kertyy päivittäin 35 000 kiloa, kierrätettävää jätettä lähes 4 000 kiloa ja jätevettä 1 150 kuutiota. Jäte koostuu kiinteästä kuivajätteestä, biojätteestä, jätevesistä sekä laivan huoltoon ja ylläpitoon liittyvistä öljypohjaisista jätteistä.
– Jätteitä ei lasketa mereen eikä ilmakehää pilaavina päästöinä ilmaan. Kansainvälinen merenkulkujärjestö, IMO, kieltää vessavesien ja roskien mereen laskun. Evacissa halutaan panostaa kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaiseen risteilijöiden ympäristötekniseen palveluun. Asiakkaan päästöt hoidetaan näiden periaatteiden mukaisesti ja risteilijävarustamo voi keskittyä risteilijävieraiden palvelemiseen, kertoo Evacin Head of Research Jari Jokela.
Jokaista matkustajaa kohden laivalla kulutetaan vettä noin 150-190 litraa päivässä. Jätevesi koostuu mm. pyykinpesusta, peseytymisestä ja siivoamisesta kertyvästä niin sanotusta harmaasta vedestä sekä wc-jätteitä sisältävästä mustasta vedestä.
– Jäteveden käsittelyyn olemme kehittäneet erityyppisiin aluksiin soveltuvia biologisia ja elektrolyyttisiä käsittelyratkaisuja. Jätevesi puhdistetaan laivalla bioreaktoreiden toimesta. Bioreaktorit suodattavat likavedestä epäpuhtaudet ja desinfioivat sen UV-valolla. Lopuksi vesi tarkistetaan ja lasketaan takaisin mereen jopa puhtaampana kuin alkuperäinen merivesi.
Kiinteät kuivajätteet käsitellään aluksilla lajittelemalla hyödynnettävät uusiomateriaalit. Varastointitilan tarve minimoidaan puristamalla kierrätysmateriaalit pienempään tilaan. Jäljelle jäävä jäte poltetaan laivan polttouunissa. Uusinta tekniikkaa edustavat kaksi vaihtoehtoista kuivajätteiden käsittelylinjaa, joissa käytetään polttouunia ja briketöintiä. Kierrätyskelpoinen jäte toimitetaan maihin jatkokierrätettäväksi ja sekajäte puristetaan pieniksi poltettaviksi briketeiksi.