Hotelli- ja ravintolayrittäjäperheessä kasvanut Kristian Ikonen päätyi monen mutkan kautta johtamaan vihreäksi tähdeksi nimettyä hotelliketjua. Hänen taustansa ovat organisaatiopsykologiassa ja markkinoinnissa, maailmallakin vierähti useampi vuosi. Yrittäjyys vei kuitenkin mukanaan miehen, jolla on juuria niin Tuupovaarassa kuin Budapestissa ja lähipiirissä vahva vietti matkailupuolen yrittämiseen.

GreenStar-konsepti alkoi alkoi muotoutua suvun voimin jo melkein parikymmentä vuotta sitten. Kaikkien yllätykseksi vuonna 2005 Ikonen pyörsi päätöksensä olla palaamatta Pohjois-Karjalaan ja GreenStarin tarina lähti lentoon. Ensimmäinen GreenStar-hotelli avattiin Joensuussa, kymmenen vuotta sen jälkeen avautui Jyväskylän toimipiste, GreenStar Hotel Lahti 2019 elokuussa ja tammikuussa 2020 GreenStar Hotel Vaasa.

Jyväskylään oli helppo tulla. Entuudestaan tutun kaupungin energisyys ja aktiivinen opiskelijaelämä ovat jääneet positiivisesti Ikosen mieleen. – Ja onhan Jyväskylä vilkas tapahtumakaupunki. Myös koulutuspuolen toimijat, JAMK mukaan lukien, ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita niin kehittämisen kuin asiakaskunnankin kannalta, Ikonen pohtii.

Alusta asti GreenStarin periaatteena on ollut se, että kaikki yksityiskohdat mietitään ympäristön ja kierrätyksen näkökulmasta. Kaikki turha karsitaan. Edulliset hinnat nostavat käyttöastetta, ja ideana on se, että huonehinta on sama, oli majoittujia yksi tai kolme.

– Käytämme vihreää sähköä ja meillä on aurinkopaneelit sekä sähköauton latauspisteet. Hotellilla on myös Joutsenmerkki, Ikonen kertaa. Myös energiankulutus on ollut noin neljänneksen alhaisempaa kuin hotellien kulutus keskimäärin. Hotellit lämpenevät 100% uusiutuvilla energialähteillä tai hukkalämmöllä. Hotellihuoneiden tekstiilit, matot ja verhot on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

– Kaikki saatavilla olevat jätejakeet kierrätämme itse ja myös asiakkailla on mahdollisuus niin tehdä, Ikonen summaa.

Se että on vihreä, ei tarkoita, että laadusta tai mukavuudesta karsittaisiin. Leppoisa asiakaspalvelu on kaiken keskiössä, majoittuville lapsille on leluja lainattavaksi ja aamiaiseksi tarjoillaan pääasiassa paikallisten tuottajien antimia – luomua unohtamatta.

Mikä tekee tähdestä vihreän

GreenStarin toimintaan ja sitä ympäröivään ideologiaan liittyy paljon muutakin kuin petipaikat ja aamupalat.

– Olemme sitoutuneet Pohjoismaisen Ympäristömerkin käyttöön ja kehitämme ympäristö- ja ilmastotavoitteitamme merkin avulla myös jatkossa. Lisäksi olemme mukana mm. ENO Environment Online – kestävän kehityksen verkkokoulussa sekä Unescon Ihminen ja biosfääri -ohjelmassa, Ikonen kertoo.

Kristian ikonen ja Maailman nuorten ilmastokokouksen osanottajia Joensuussa. GreenStar oli mukana järjestelyissä toimittamalla kokoukseen taimet sekä etsimällä niille istutusalueen.

Verkkokoulu ENO perustettiin Enon alakoulussa vuonna 2000 ja se toimii jo 158 eri maassa 15 000 koulun voimin. Verkkokoulussa opiskellaan ympäristöteemoja sekä nostetaan esille ajankohtaisia ympäristöasioita. Vakioteemoja ovat ilmastonmuutos, metsät, kulutus ja kulttuuri. Ikonen kumppaneineen tukee verkkokoulun toimintaa.

Verkkokoulun konkreettisin ja suosituin ympäristöteko on puiden istuttaminen. Taimia istutettiin viime kesänä myös Pohjois-Karjalassa Maailman nuorten ilmastokokouksen yhteydessä. GreenStar oli mukana yhteistyökumppanina. Ikonen uskookin, että puiden istuttaminen ympäri maailman on merkittävin ja helpoin tapa torjua ilmastonmuutosta – GreenStarin kaltaisten konseptien ohella.

TEKSTI PAULIINA HIETALAHTI KUVAT GREENSTAR HOTEL