Biotuotetehtaan resurssiviisas ekosysteemi hyödyntää sivuvirrat

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren biotuotetehdas Äänekoskella valmistaa koivu- ja havusellun lisäksi muita erilaisia biotuotteita tuotannon sivuvirroista. Tavoitteena on, että tuotannon sivuvirrat pystytään hyödyntämään vuoteen 2030 mennessä sataprosenttisesti.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan hotelli ja puu kerrallaan

JAMKin Dynamon kampukselle Heikinkatua pyöräillessä ohittaa rakennuksen, jonka edessä nojaa kaksi polkupyörää. GreenStar Hotel avasi ovensa Jyväskylässä pari vuotta sitten ja samalla myös kaupunkipyörät pääsivät asiakkaiden käyttöön.

Eksoskeletonit – ihmisyyden ja robotiikan rajoilla

Fyysinen, yksitoikkoinen ja toistuva työ on jo aikaa sitten siirtynyt ihmisten käsistä roboteille ja automaattisiin linjastoihin. Mutta ihan aina ihminen ei ole korvattavissa robotilla. Silloin puettavasta teknologiasta voi löytyä apu. Puettavan teknologian voi ajatella yhdistävän ihmisen älykkyyden robotin suorituskykyyn, mutta sillä voidaan vaikuttaa myös työhyvinvointiin.

Kun ilmasto ahdistaa – tuovatko uudet innovaatiot toivoa?

Sitran vuonna 2019 teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista jopa neljännes kokee potevansa ilmastoahdistusta. Erityisesti ahdistus koskettaa nuoria. Kyselyn mukaan alle 30-vuotiaista ahdistusta koki peräti 38 prosenttia. BLOOM-projekti yrittää kääntää ahdistuksen toivoksi.

Energiatehokkuusdirektiivi sähköistää parkkipaikat

Sähköautokanta Suomessa tuplaantui vuoden 2019 aikana. 29 365 autosta täyssähköautoja oli 4661 ja loput ladattavia hybridejä. Kansallinen välitavoite 20 000 sähköautoa ennen tämän vuoden loppua ylittyi ennen määräaikaa. Sähköautokannan nopea lisääntyminen asettaa myös paineita latauspaikkojen toteuttamiseksi taloyhtiöissä.

Käymälä voi säästää elämän

Ghanassa apu ei välttämättä ole lähellä, kun hätä on suurin. Tämän opin hyvin vikkelästi erikoistumisharjoittelujaksollani viime kesänä, kun vietin kolme kuukautta edistämässä kestävää sanitaatiota Hon kunnassa.

Opettajat muutoksen tekijöinä

Maailman nuorista lähes 90 % elää kehittyvissä maissa. Nuorten koulutus ja työllistyminen on merkittävä haaste näille yhteiskunnille. Etiopia on taloudeltaan yksi Afrikan nopeimmin kehittyviä valtioita ja pyrkiäkseen tavoitteisiinsa se haluaa kehittää myös erityistä tukea tarvitsevien mahdollisuuksia ammatilliseen koulutukseen. Inklusiivinen opetus huomioi kaikki oppijat heidän rajoituksistaan huolimatta.

Rehtorin kynästä: Uuden sukupolven korkeakoulu tulee – Oletko valmis?

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on päivittänyt strategiansa vuosille 2020-2024.

ISSN-L 1799-7917 Päätoimittaja: Heli Toivola Toimituskunta: Jaana Alila, Virpi Heikkinen, Pauliina Hietalahti, Tanja Minkkinen, Kati Poikonen, Esko Pulliainen, Anna-Kaisa Tiihonen Ulkoasu: Marianna Mäkelä Yhteystiedot: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Rajakatu 35, 40200 Jyväskylä, etunimi.sukunimi@jamk.fi, www.jamk.fi Palaute ja osoitteenmuutokset: viestinta@jamk.fi