Matkailu on kovassa nosteessa Suomessa ja maailmalla. Ihmisillä on entistä enemmän vapaa-aikaa ja rahaa käytettävissä matkailuun. Suosituimmissa kohteissa tämä näkyy jo matkailun liikakasvuna eli overtourismina.
– Overtourism on ikään kuin vastakohta vastuulliselle matkailulle. Se tarkoittaa sitä, että matkailukohteessa vierailee enemmän matkailijoita kuin luonnon tai paikallisen väestön kannalta on järkevää, JAMKin matkailun lehtori Petra Blinnikka kertoo.
– Kasvavat matkailijavirrat lisäävät ruuhkia ja luonnon kulumista sekä nostavat hintoja. Näin on käynyt esimerkiksi Venetsiassa, Barcelonassa ja Islannissa. Suomessa asioihin tulisi puuttua nyt, kun tilanne on vielä hallittavissa.
JAMK panostaa vastuullisen matkailun edistämiseen koordinoimalla Suomen vastuullisen matkailun verkostoa. Petra Blinnikka kollegoineen oli JAMKista mukana perustamassa verkostoa vuonna 2015, ja se on osa maailmanlaajuista International Centre for Responsible Tourism, ICRT-verkostoa.
Kansainvälisen verkoston tavoitteena on edistää ja tuoda tunnetuksi vastuullisen matkailun periaatteita vuoden 2002 Kapkaupungin Vastuullisen matkailun julistuksen pohjalta. Pohjoismaista Suomi oli ensimmäinen kansallisen verkoston perustaja. Ruotsi liittyi mukaan loppuvuodesta 2017.
– Matkailu on yksi JAMKin vahvuusaloista, ja globaalia yhteistyötä pidetään tärkeänä. Vastuullisuustyön tavoitteena on kehittää kohteita, joissa ihmisten on hyvä elää ja vierailla. Vastuullinen matkailu kunnioittaa sekä kohteen luonto- että kulttuuriympäristöä.
– Paikallisyhteisön normaali elämä ei saisi häiriintyä ja alueen väestön tulisi hyötyä turismista. Matkailun haitallisia lieveilmiöitä ei pitäisi olla tai niiden tulisi olla hallittavissa, Blinnikka tarkentaa.