Matkailu on kovassa nosteessa Suomessa ja maailmalla. Ihmisillä on entistä enemmän vapaa-aikaa ja rahaa käytettävissä matkailuun. Suosituimmissa kohteissa tämä näkyy jo matkailun liikakasvuna eli overtourismina.

– Overtourism on ikään kuin vastakohta vastuulliselle matkailulle. Se tarkoittaa sitä, että matkailukohteessa vierailee enemmän matkailijoita kuin luonnon tai paikallisen väestön kannalta on järkevää, JAMKin matkailun lehtori Petra Blinnikka kertoo.

– Kasvavat matkailijavirrat lisäävät ruuhkia ja luonnon kulumista sekä nostavat hintoja. Näin on käynyt esimerkiksi Venetsiassa, Barcelonassa ja Islannissa. Suomessa asioihin tulisi puuttua nyt, kun tilanne on vielä hallittavissa.

JAMK panostaa vastuullisen matkailun edistämiseen koordinoimalla Suomen vastuullisen matkailun verkostoa. Petra Blinnikka kollegoineen oli JAMKista mukana perustamassa verkostoa vuonna 2015, ja se on osa maailmanlaajuista International Centre for Responsible Tourism, ICRT-verkostoa.

Kansainvälisen verkoston tavoitteena on edistää ja tuoda tunnetuksi vastuullisen matkailun periaatteita vuoden 2002 Kapkaupungin Vastuullisen matkailun julistuksen pohjalta. Pohjoismaista Suomi oli ensimmäinen kansallisen verkoston perustaja. Ruotsi liittyi mukaan loppuvuodesta 2017.

– Matkailu on yksi JAMKin vahvuusaloista, ja globaalia yhteistyötä pidetään tärkeänä. Vastuullisuustyön tavoitteena on kehittää kohteita, joissa ihmisten on hyvä elää ja vierailla. Vastuullinen matkailu kunnioittaa sekä kohteen luonto- että kulttuuriympäristöä.

– Paikallisyhteisön normaali elämä ei saisi häiriintyä ja alueen väestön tulisi hyötyä turismista. Matkailun haitallisia lieveilmiöitä ei pitäisi olla tai niiden tulisi olla hallittavissa, Blinnikka tarkentaa.

Yhteistyöverkoston jäsenyys on maksuton ja verkoston jäsenet tuovat oman panoksensa kehitystoimintaan. Suomessa toiminnassa on mukana noin 50 henkilöä. Osallistujilta odotetaan aktiivista tiedottamista vastuullisuuteen liittyvistä asioista sekä sitoutumista Kapkaupungin vastuullisen matkailun julistuksen sisältöön. Verkostoon ovat tervetulleita niin yritysedustajat kuin yksityiset henkilöt, jotka haluavat edistää vastuullista matkailua Suomessa.

– Eri matkailukohteilla on hyvin erilaisia haasteita, ja sen vuoksi tarvitaan maakohtaisia ja alueellisia verkostoja. Paikallistasolla on tärkeää, että kaikki sidosryhmät ja toimijat osallistuvat yhteistyöhön vastuullisempien ja kestävämpien matkailumuotojen kehittämiseksi.

Entä mitä matkailun lehtori tekee henkilökohtaisella tasolla vastuullisen matkailun edistämiseksi?

– Olen jo vuosia ollut kala-kasvissyöjä sekä eettisistä että ekologisista syistä. Lisäksi pyrin tekemään parempia valintoja arkipäivän elämässä: lajittelen jätteet ja asunnon lämmitys hoituu maalämmöllä.

– Matkailussa suosin kotimaan kohteita ja pyrin siihen, että käyttämäni raha menisi paikallisille toimijoille. Ihmiset tuskin lakkaavat matkustelemasta, mutta omalla toiminnallaan voi olla mukana tukemassa kestävän kehityksen toteutumista matkailukohteissa. Matkailun lehtorina yritän tietenkin edistää vastuullisuusasiaa myös omien opiskelijoideni keskuudessa.

Tutustu matkailun vastuullisen tuotekehityksen korkeakouludiplomiin

Mukaan verkostoon

TEKSTI: KATRI KUNELIUS KUVAT: MIKKO VÄHÄNIITTY