Rent kertoo nuorten köyhien taiteilijoiden selviytymiskamppailusta New Yorkissa aidsin varjossa. Tekstin suomennos on ohjaaja Antti Viitamäen ensimmäinen merkittävä musikaalikäännös.

– Rent tuntui toteutuksellisesti helpolta, vaikka se on musiikillisesti haastava ja vaatii paljon laulajia ja soittajia. Musikaalin teema eli toisista välittäminen ja ihmisten arvostaminen, huolimatta esimerkiksi tämän varallisuudesta sopii hyvin nuorten maailmaan, Viitamäki kertoo. 

Ohjaaja Antti Viitamäki

Ohjaajan sanoja komppaa myös Angelia esittävä 24-vuotias kuvassa poseeraava Iina-Maria Laaksamo.

– Musikaali ei ole pelkkää hömppää, vaan sisältää raadollisiakin teemoja ja tarjoaa esiintyjille kiehtovan ja ihanan haasteen.

Laaksamon roolihahmo Angel on mies, joka toteuttaa sukupuoltaan monipuolisesti mm. naiseksi pukeutumalla. Laaksamon onkin ensin ohjelmoitava esiintymiseensä miehen kehonkieli ja miehisyyden päälle naisellinen käyttäytyminen.

– Jos esiintyisin suoraan todella naisellisesti, jäisi hahmon miehisyys katsojilta huomaamatta.

Yhteistuotannot ovat odotettuja projekteja. Nyt vuorossa oli kevään ensimmäinen kerta, kun hiusalan opiskelijat pääsivät kokeilemaan musikaalia varten suunnittelemiaan kampauksia esiintyjille. Kun esitykset ovat ohi, on samat kampaukset toteutettu esiintyjille jo moneen kertaan.

– Se on hieno tunne, kun valmiit kampaukset näkee lavalla. Tulee aivan ylpeäksi! Gradian hiusalan opettaja Satu Mursula nauraa. Suuri musikaali vaatii kaikilta yhteensä yli 60 opiskelijalta ja yli 20 henkilöstön jäseneltä sitoutumista, paineensietokykyä ja joustamista, mutta yhteistyöllä niistäkin selvitään.

Suomalainen musiikkikampus

Jonathan Larsson: Rent

Musikaalin ohjaus ja suomennos: Antti Viitamäki tuottaja: Anne-Mari Kunelius, koreografia ja puvustus: Noora Kolanen, musiikki: Gradian ja JAMKin musiikin opiskelijat yhdessä opettajien kanssa, hiukset ja meikki: Gradian hius- ja kauneusalan opiskelijat sekä opettajat Satu Mursula ja Maarit Pulkkanen, valaistus: Arto Saarelainen ja Roope Jormakka, lavastus: Eeva Hirvinen ja Lasse Järvelin.

Ensi-ilta 26.4.

Siltasalissa, Pitkäkatu 19-21, Jyväskylä.
Muut esitykset 29.4., 3.5., 5.5. ja su 6.5.
Liput: 10€/15€ ticketmaster.fi