jamk.fi

JAMKin kestävän gastronomian tutkinto-ohjelmasta pian restonomiksi valmistuva Vertti Seppälä on tutkinut opinnäytetyössään kuhnurin toukkien tuotantoa ravinnoksi. Pakastettuja kuhnurin toukkia on toimitettu ravintoloihin, jotka ovat halunneet kokeilla niitä annoksissaan.


Idea sai alkunsa Seppälän perheen perinteestä syödä juhannusaterialla kuhnurin toukkia. Perheellä on Korpilahdella luomuhunajaa tuottava Komppa-Seppälän tila, jonka yhteydessä toimii myös Järki särki Oy. Juhannuksen aikaan mehiläispesistä voidaan kerätä kesän ensimmäiset toukat, joten niiden syönti juhannuksena on luonteva ajankohta.

Vertti Seppälä

Kuhnuriruoka on eettistä ja ekologista

Mehiläiset rakentavat pesään tarjottuun tyhjään tilaan kuhnurikennoston eli täyttävät tilan kuhnurin toukilla. Kuhnurin toukista poistetaan noin 10 % tarhamehiläisiä uhkaavan varroapunkin torjumiseksi. Tavallisesti poistetut kuhnurin toukat heitetään suomalaisilla mehiläistarhoilla kompostiin. Kyse on siis hunajantuotannon sivuvirrasta, joka voidaan hyötykäyttää ravintona.

Seppälä toteaa kuhnuriruuan olevan eettinen ja ekologinen vaihtoehto esimerkiksi sirkkaruualle, koska sirkkoja kasvatetaan myyntiä varten, joten niiden tuotannossa kasvatuksesta johtuvia haittapuolia, kuten energiankulutus.

Pesistä poistetut kuhnurikennostot käsitellään kylmätiloissa, mehiläisvaha poistetaan ja toukat pakastetaan. Toukkien käsittelyyn tarvittavat elintarviketilat löytyvät hunajan ja kalajalosteiden tuotannon myötä Komppa-Seppälän tilalta valmiina. Kuhnurin toukkia myydään B’Drones-tuotemerkillä tällä hetkellä pääasiassa ravintoloihin.

Ajatuksena mehiläisten syöminen tuntuu alkuun oudolta, mutta me kolme koemaistajaa totesimme, että Seppälän öljyssä paistamat kuhnurin toukat näyttivät syötäviltä ja maistuivat miellyttävän pähkinäisiltä. Paistettuja toukkia voi käyttää esimerkiksi lisukkeena salaatissa tai tarjoilla alkupalana chilin ja sitruunan kanssa. Jyväskylässä kuhnurin toukista pääsee tällä hetkellä nauttimaan ainakin ravintola Eggissä pannukakkujen päällä ja Taikurissa lihataskun täytteenä.

Kuhnurintoukkien ravintoarvot

proteiinia 15,21 g, rasvaa 19,8 g, kalsiumia 0,5 mg, natriumia 4,4 mg, kaliumia 83,1 mg, magnesiumia 26,8 mg, rautaa 1,89 mg, kuparia 0,04 mg, sinkkiä 1,05 mg, tiamiinia 0,02 mg, riboflaviinia 0,2 mg, energiaa 239,04 kcal

Kehitteillä on toukkien kuivatusmenetelmä, joten tulevaisuudessa kuivattuja toukkia voidaan nähdä kaupan hyllyillä erilaisten tuotteiden lisäkkeinä tai sellaisenaan. Tällä hetkellä pakastettujen toukkien tuotanto on pienimuotoista, ja B’Drones on edelläkävijä sekä ainoa tuotemerkki Suomessa. Jatkossakin kuhnurin toukat tulevat säilymään erikoistuotteena: jos kaikki suomalaiset mehiläistarhat myisivät ylimääräiset toukat ravinnon raaka-aineeksi, tuotantoa voitaisiin Seppälän arvion mukaan kasvattaa 20 000 – 40 000 kiloon vuodessa.

TEKSTI JAANA OINONEN KUVAT MIKKO VÄHÄNIITTY

Mehiläisyhdyskunta

Kuningatar: pesän äiti
Työläinen: naaraspuolinen mehiläinen, joka kerää hunajan ja hoitaa pesän erilaiset työtehtävät
Kuhnuri: koiraspuolinen mehiläinen, jonka tehtävänä on hedelmöittää
kuningatar