Kuhnuriruoka on eettistä ja ekologista
Mehiläiset rakentavat pesään tarjottuun tyhjään tilaan kuhnurikennoston eli täyttävät tilan kuhnurin toukilla. Kuhnurin toukista poistetaan noin 10 % tarhamehiläisiä uhkaavan varroapunkin torjumiseksi. Tavallisesti poistetut kuhnurin toukat heitetään suomalaisilla mehiläistarhoilla kompostiin. Kyse on siis hunajantuotannon sivuvirrasta, joka voidaan hyötykäyttää ravintona.
Seppälä toteaa kuhnuriruuan olevan eettinen ja ekologinen vaihtoehto esimerkiksi sirkkaruualle, koska sirkkoja kasvatetaan myyntiä varten, joten niiden tuotannossa kasvatuksesta johtuvia haittapuolia, kuten energiankulutus.
Pesistä poistetut kuhnurikennostot käsitellään kylmätiloissa, mehiläisvaha poistetaan ja toukat pakastetaan. Toukkien käsittelyyn tarvittavat elintarviketilat löytyvät hunajan ja kalajalosteiden tuotannon myötä Komppa-Seppälän tilalta valmiina. Kuhnurin toukkia myydään B’Drones-tuotemerkillä tällä hetkellä pääasiassa ravintoloihin.
Ajatuksena mehiläisten syöminen tuntuu alkuun oudolta, mutta me kolme koemaistajaa totesimme, että Seppälän öljyssä paistamat kuhnurin toukat näyttivät syötäviltä ja maistuivat miellyttävän pähkinäisiltä. Paistettuja toukkia voi käyttää esimerkiksi lisukkeena salaatissa tai tarjoilla alkupalana chilin ja sitruunan kanssa. Jyväskylässä kuhnurin toukista pääsee tällä hetkellä nauttimaan ainakin ravintola Eggissä pannukakkujen päällä ja Taikurissa lihataskun täytteenä.