Miten luontoon suuntaavan on mahdollista löytää oikeille poluille ja valita itselle sopiva reitti? Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama #Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle –hanke haluaa vastata juuri tähän. Yksi hankkeen tavoitteista on saattaa reitit digiksi, palvelemaan niin luonnosta nauttivaa retkeilijää kuin luontoliiketoimintaa harjoittavaa pk-yritystäkin.

– Testaamme ja otamme käyttöön hankkeessa Outdoors Finland –portaalin, jonne kootaan maakuntaan liittyen reittiesittelyjä, kuvia ja videoita. Vaikkapa vaellusta suunnitteleva löytää sieltä kuvauksen ja tarkkaa tietoa reitistä sekä karttoja ja oppaita. Portaalissa saavat olla esillä myös paikalliset yritykset eli esimerkiksi maatilamajoitusta tai opastuspalvelua tarvitsevan on helppo löytää palvelut tätä kautta, toteaa hankkeen projektipäällikkö Mirva Leppälä JAMKista.

– Keski-Suomen osalta portaali lanseerataan Retkelle-messuilla Jyväskylän Paviljongissa 21.-22.4.

keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle-hanke

Keski-Suomen luonnossa on paljon löydettävää niin matkailijalle, kokeneemmalle retkeilijälle kuin virkistyskäyttäjällekin. Luonnon monimuotoisuudesta kertoo jo maakunnan kansallispuistojen määrä - niitä on viisi ja kaikki erilaisia. Retkeilyreitit kutsuvat patikoimaan, pyöräilemään, melomaan tai vaikkapa retkiuinnille.

Digi antaa mahdollisuuden näkyvyyden lisäämiseen ja retkeilyreittien vetovoimaisuutta pyritäänkin nyt kasvattamaan digitaalisen markkinoinnin keinoin. Luontomatkailun brändiä kirkastetaan yhteistyössä kansallispuistojen kanssa. Retkeilemään Keski-Suomeen halutaan paitsi oman maakunnan väki, myös muut kotimaanmatkaajat sekä kansainväliset vieraat. Videomateriaalien avulla retken voikin aloittaa jo kotisohvalla.

Digin lisäksi hankkeessa halutaan laittaa kuntoon myös itse reitit, aktivoimalla käytännön tekemistä alueellisesti. On tärkeää, että reitit ovat hyvin merkittyjä ja turvallisia, eivätkä ne laavutkaan synny reittien varsille ilman rahoitusta ja yhteistyötä. Näissä asioissa hanke on toimijoiden tukena ja tuloksiakin on luvassa. Ensi kesänä käynnistyvät useammankin reitin osalta taukopaikkarakenteiden kunnostamis- ja uusimistyöt. Kesällä lanseerataan myös kaksi uutta maastopyöräreittiä, joille on viime aikoina ollut kova kysyntä. Ihan uutena lajina Keski-Suomeen on rantautumassa retkiuinti.

JAMKin opiskelijat ovat olleet hankkeessa mukana tutkimassa mobiilin mahdollisuuksia reittien rikastuttajana.

– Erilaisten appsien hyödyntäminen on aika uutta ja vaatii perehtymistä siihen, mikä juuri nyt olisi toimivaa, kertoo Leppälä.

– Tarkoitus on perehtyä tähän tarkemmin tänä keväänä.

Kansallispuisto toimintaympäristönä edellyttää luonnon arvotusta ja kunnioitusta, jotka pidetään mielessä, vaikka puhutaankin liiketalouden kieltä – tuotteistetaan ja brändätään.

– Meille kestävyys ja vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja kaikessa tekemisessämme. Pääsemme vaikuttamaan asioihin ihan konkreettisesti reitin varrella, verkossa ja somessa sekä moninaisissa tapahtumissa, joissa olemme mukana tai järjestäjinä, toteaa Leppälä.

Retkeilijän kuusi avainsanaa

1 Aika.
Lyhytkin luontoretki tekee hyvää, mutta aina kannattaa varata reilusti aikaa.

2 Kartta.
Paperiversio pitää reitillä, karttasovelluksen paikantava digikartta ohjaa turvallisesti perille.

3 Eväät.
Kunnon eväät kruunaavat retken ja
auttavat jaksamaan.

4 Seura.
Ota kaveri mukaan jakamaan retken ilot tai irrottaudu toviksi vain omaan seuraasi.

5 Lähiretki.
Lähde lähiluontoon tai muuten tuttuun paikkaan vuorokauden- ja/tai vuodenaikaan, jolloin et siellä muuten liiku - vaikka auringonnousun aikaan tai tähtikirkkaana yönä.

6 Kamppeet.
Tarkista sää ja pukeudu sen mukaan, varaudu myös vaihteluihin.

KOONNUT: UPE NYKÄNEN